Romney geçtiğimiz ay seçim kampanyası için 19 milyon dolar harcadı

Romney geçtiğimiz ay seçim kampanyası için 19 milyon dolar harcadı


Cumhuriyetçi Parti’den bu yılın Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimi için aday adayı olan Mitt Romney ile rick Snatorum’un mücadelesi gün geçtikçe ilginç hal alıyor. Son açıklanan seçim kampanyası için yapılan harcamalar gösteriyor ki Massachusetts eski valisi Mitt Romney diğer üç adayın toplamından daha fazla harcayıp daha da çok yardım toplamayı başarıyor. Bugüne kadar Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayını belirleyebilmek için 9 eyalette ön seçim tamamlandı. Bunların Romney ile Santorum 4’ünden galip çıkarken Cumhuryetçi Parti’den bir başka başkan aday adayı olan Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich bir eyaletteki ön seçimi kazanabildi. Texas milletvekili olan ve adaylar içinde en aykırı söyleme sahip olan Ron Paul ise henüz bir eyalette seçim kazanabilmiş değil.
Geçtiğimiz ay içinde Romney, seçim kampanyası için en fazla para harcayan aday oldu yaklaşık 19 milyon dolar ile. Yalnız, bu 19 milyon dolar yalnızca Romney’in kendi seçim kampanyasından yapılan harcama birde kendisini destekleyen Super Pac’lerin yaptığı harcama eklenirse bu rakam yaklaşık 33 milyon doları buluyor. Romney seçim kampanyasında harcadığı milyon dolarlar ile sadece parti içindeki aday adaylarını değil Başkan Barack Obama’yı dahi solladı. Başkan Obama geçtiğimiz ay içinde kendisini destekleyen Super Pac’in harcaması da dahil seçim kampanyasına 17 milyon dolar verdi.  
SUPER PAC EN FAZLA GİNGRİCH’İ DESTEKLİYOR
Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin yaklaşık 3 yıl önce izin verdiği Super Pac’lerin seçim desteklerindeki sınırın kaldırılması bugüne kadar en fazla başkan aday adayları için de Newt Gingrich’e yaramış görünüyor. Romney geçtiğimiz ay kendisini destekleyen Super Pac’lerden ancak 3.5 milyon dolar bağış elde ederken Gingrich 10 milyon dolar üzerinde seçim kampanyasına destek buldu. Super Pac’in Başkan Obama için geçtiğimiz ay verdiği para 58 bin 815 ve harcadığı reklam rakamı ise ancak 258 bin 25 dolar olarak açıklandı.  Başkan Obama yalnızca Gingrich ile Romney değil diğer Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından dahi Super Pac desteğini az gördü.
Cumhuriyetçi başkan adayları içinde seçim kampanyasına Super Pac’ların en fazla para harcadığı aday adayı Gingrich olarak öne çıkıyor. Gingirch’i destekleyen Super Pac’ler bugüne kadar seçim kampanyası için 7 milyon 436 bin dolar harcamış durumda. Super Pac’lerin en fazla seçim kampanyasına maddi destek sağladığı kişi Ron Paul ve seçim kampanyasına 3 milyon 683 bin dolar destek bulmuş görünüyor. Paul’ü 3 milyon 217 bin dolar ile Santorum izler iken seçim kampanyasına Super Pac’lerin en az harcama yaptığı isim de 2 milyon 217 bin dolar ile Romney görünüyor.
Super Pac’lerin seçim kampanyalarında en fazla Gingirch’i diskalifiye edebilmek için harcama yaptığı belirlendi. Cumhuriyet Partili başkan aday adaylarını destekleyen her bir Super Pac, yalnızca yardım seçimi kazanmaları için değil destek verdiği adayın rakibini de seçim dışı bırakabilmek için kesenin ağzını açıyor. Super Pac’lerin Gingrich’in seçim kampanyasını baltalaya bilmek için bugüne kadar 17 milyon 411 bin dolar harcadığı kayıt edilirken Romney’e karşı da 5 milyon 557 bin doları gözden çıkarmış durumda. Santorum’un seçilmemesi için Super Pac’lerin yaptığı harcama 2 milyon 535 bin dolar iken Ron Paul’i kimsenin ciddi rakip görmemesinden dolayı olacak ki, yalnızca 133 bin dolarlık hakkında olumsuz reklam harcaması yapılmış.
Bugüne kadar seçim kampanyası için en çok yardımı toplamayı başaran isim yine Romney. Eski vali seçim kampanyası için 63 milyon 650 bin dolar toplamayı başarırken en yakın rakibi Paul olarak görülüyor ve deneyimli politikaca verilen miktar 31 milyon 83 bin doları bulmuş durumda. Üçüncü sırada Gingrich 18 milyon 320 bin dolar ve son sıra da ise Pennsylvania eski senatörü Santorum ancak 6 milyon 698 bin dolar elde etmiş durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.