Pentagon’a göre tampon bölgeye gerek yok

Pentagon’a göre tampon bölgeye gerek yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de IŞİD’e karşı oluşturulması düşünülen “tampon bölgeye” ihtiyaç olmadığını söyledi.

Sözcü John Kirby, günlük basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge oluşturacağı iddialarına yönelik soruları cevapladı.

Mark-Toner-sBir gazetecinin Türkiye’nin Suriye sınırına tampon bölgenin kurulması amacıyla kullanılacağı iddia edilen 32 ek tank ve silahlı araçlar gönderdiğini hatırlatması üzerine Kirby, Türkiye’nin geçmişten beri tampon bölge konusunda istekli olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Suriye sınırında askeri veya değil herhangi bir planından bilgileri olmadığını belirten Kirby, “Türkiye ve Türk liderler uçuşa yasak bölgeyi içerecek veya içermeyecek bir tampon bölgeye olan ilgilerini aylardır net şekilde ortaya koyuyor. İstekleri ya da planları konusunu onlarla konuşmalısınız” dedi.

Kirby, ABD’nin böyle bir plana yönelik herhangi bir desteğinin zorluğunu ve karmaşıklığını Pentagon’un açıklayabileceğini kaydetti.

Tampon bölge konusunun ABD ve Türk yetkililerce yapılan görüşmelerde her zaman gündeme geldiğini belirten Kirby, geçtiğimiz hafta telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında da bu konunun ele alındığını söyledi.

Kirby, “Pentagon adına konuşmuyorum ancak şu anda ABD ordusu ya da koalisyon perspektifinden buna gerek olmadığını net bir biçimde söylediler. Ayrıca böyle bir şeyin tatbik edilmesinde zorluklar var” şeklinde konuştu. Tampon bölgenin lojistik, zaman, kaynak ve emek açısında zorlukları olacağına dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.