Obama’ya Senato darbesi

Obama’ya Senato darbesi

Amerikan Kongresi’nden Başkan Barack Obama’ya veto geldi.

Kongre, Obama’nın 11 Eylül saldırılarında yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına Suudi Arabistan aleyhine dava açma hakkı tanıyan yasa tasarısını veto etmesinin ardından yaptığı oylamada çoğunlukla yasa tasarısına onay verdi. Böylece söz konusu yasa tasarısı yasa haline dönüşmüş oldu. Bu, Obama’nın Başkanlık dönemi boyunca ilk yok sayılan vetosu oldu.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada veto aleyhine 348 oy çıktı. Obama’nın vetosuna destek verenlerin sayısı ise sadece 78 oldu. Senato’da ise durum Obama açısından daha kötü oldu. Veto, 97’ye 1 gibi ezici bir çoğunlukla reddedildi. Böylece “Terörism Hareketlerinin Sponsorlarına Karşı Adalet” yasa tasarısı yasa oldu.

Oylamanın sonucu Obama ve Amerika’nın Arap dünyasındaki en uzun süreli müttefiki Suudi Arabistan’a karşı darbe olarak yorumlandı.

Obama’nın daha önceki 11 vetosu yürürlükte kalmıştı. Ancak bu sefer Kongre’deki Obama’yı destekleyenlerin de neredeyse tamamı Başkan’a muhalefet etti.

Senato’daki en yüksek üçüncü Demokrat yetkili Senatör Charles Schumer, “Bir Başkan’ın vetosunu ters çevirmek genelde hafife aldığımız bir şey değil, fakat bu durumda 11 Eylül saldırıları kurbanlarının aileleri için adaleti aramak önemliydi, bu biraz diplomatik sorunlara yol açacak olsa da” dedi.

Obama bizzat Senato azınlık lideri Demokrat Harry Reid’e mektup yazarak söz konusu yasa tasarısının Amerika çıkarlarına zararlı olacağını belirtmişti. Obama, yasa tasarısının önemli müttefikleri Amerika’dan uzaklaştırabileceğini de kaydetmişti. Reid, Senato’da Obama’ya detek veren tek kişi oldu.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de yaptığı açıklamada, “Bu Amerikan Senatosu’nun 1983’ten buyana yaptığı en utanç verici şey” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan yönetimi de yasa tasarısına karşı lobi faliyeti yürütmüştü.

General Electric ve Dow Chemical gibi önemli Amerikan şirketleri, Avrupa Birliği ve Amerika’nın diğer müttefikleri yasa tasarısına karşı çıkıyordu.

Savunma Bakanı Ash Carter da Kongre üyelerini vetoya sahip çıkmaya çağırmış, Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) Direktörü John Brennan da oylamadan önce yaptığı açıklamada yasa tasarısının ulusal güvenlik açısından ciddi sonuçları olacağını belirtmişti.

Hillary Clinton’ın başkan yardımcısı adayı Tim Kaine ile Bernie Sanders oy kullanmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.