Obama’ya partisinin senatörü “rest çekti”

Obama’ya partisinin senatörü “rest çekti”

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın Kongre’de onaylanmaması yolunda oy kullancağını açıklayan Demokrat Parti’nin New York Senatörü Chuck Schumer, Başkan Barack Obama’nın politikasına da resmen rest çekti.

Obama hükümeti Kongre’den P5+1 (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) ülkelerinin İran ile yaptığı nükleer anlaşmanın desteklenmesi yolunda yoğun çaba sarf ediyor. Obama hükümeti kendi partisi içinden de bu anlaşmaya karşı gelenlerin olduğu biliniyordu ancak hiçbiri düne kadar resmen karşı çıkmamıştı.

Demokrat Partili  ve Yahudi asıllı Chuck Schumer, İran anlaşmasının aleyhinde oy kullanacağını dile getirdi. Senato’da Demokrat Parti’nin üç numaralı ismi olan Schumer, uzun süredir anlaşma ile ilgili kararını vermediğini dile getiriyordu. Ancak Schumer dün yaptığı açıklama ile partisinin genel duruşuna ters yönde karar aldığını resmen açıkladı.

Senato’da 13 senatör, Temsilciler Meclisi’nde ise 44 Demokrat Partili milletvekilinin İran’ın nükleer çalışması ile ilgili dünya devlerinin yaptığı anlaşmadan rahatsız oldukları biliniyordu. Schumer, Demokrat Parti içinden bu rahatsızlığı resmi olarak açıklayan ilk isim oldu.

New York’un iki senatöründen birisi olan Kirsten Gillibrand ise anlaşmaya destek verdiğini açıklayarak Schumer ile ortak hareket etmedi. Schumer’ı Senato’da en fazla 3 Demokrat senatörün destekleyebileceği tahmin ediliyor.

SCHUMER, IRAK SAVAŞINI DA DESTEKLEMİŞTİ

Başkan Obama’nın Irak savaşından sonra dış politikada alınan en önemli karar olarak nitelediği İran anlaşmasına Schumer’in karşı çıkması Beyaz Saray’a karşı rest anlamına geliyor. Afganistan gibi Irak savaşına da destek veren Schumer, Senato’daki Demokrat Partililer içinde en şahin olanların başında bulunuyor.

NEO-CONCU BOLTON’U DA EN FAZLA DESTEKLEYEN İSİMDİ SCHUMER

Schumer, 2006 yılında da ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olarak John Bolton’ın atanmasına destek vermiş, bu atamaya karşı gelecek Demokratları da, “Bunun İsrail’e karşı alehte oy kullanma anlamına gelir” diyerek adeta gözdağı vermişti.

MOVEON, SCHUMER’A SERT ÇIKTI

Schumer’ın açıklamalarına ilk tepki MoveOn adlı savaş karşıtı gruptan geldi. MoveOn yaptığı yazılı açıklamada hiçbir Demokrat Partili liderin böyle bir eylemde bulunamayacağını belirterek, partiye bağışta bulunan 10 milyon liberalin Senato seçimlerinde Schumer’a bağış da bulunmayacağını duyurdu. Boykotun kalkması için ise MoveOn, Schumer’a karşı partinin harekete geçmesini şart koştu.

MoveOn, Senato’daki Demokrat Partili birisinin sorumsuca hareket etmesine partinin izin vermemesi ve yerine yeni bir aday ile gelecek seçime gitmesi tavsiyesinde bulundu.

İSRAİL’İ VÜCUDUNDAKİ KEMİKLERİYLE SAVUNACAK KADAR PRO-İSRAİLCİ

Chuck Schumer, 34 yıldır Kongre’de görev yapan deneyimli bir siyasetçi. Yahudilerin ABD’deki en büyük çatı kuruluşu olan ve İsrail için lobi yapan AIPAC ile de Schumer’ın çok yakın ilişkileri bulunuyor. AIPAC, İran anlaşmasının durdurulması için 20 milyon dolar bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Schumer’ın İsrail’in her politikasına verdiği destek ile tanınıyor. Schumer, 2010 yılında, soyisminin İbranice “shomer” dan geldiğini, anlamının da “muhafız” olduğunu belirterek, “Ben İsrail için gardiyanım. İsrail’i gerekirse savunmak için vücudumdaki her kemiğime kadar savunurum” sözleriyle hatırlanıyor.

İran ile varılan anlaşmanın Kongre’de durdurulabilmesi için hem alt hem de üst kanatta üçte iki çoğunluğun onay vermesi gerekiyor. Önümüzdeki ay İran anlaşmasını oylayacak olan Kongre’nin alt ve üst kanadından anlaşmayı durdurabilecek sayıda desteğin çıkmayacağı tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.