Obama’ya güven son iki buçuk yılın zirvesine ulaştı

Obama’ya güven son iki buçuk yılın zirvesine ulaştı

Başkan Barack Obama’ya olan güven oranı son iki buçuk yılın zirvesine ulaştı.

Başkan Obama’nın politikalarına olan halk güveni uzun bir aradan sonra ilk defa yüzde 50’inin üzerine çıktı.

ABC News/Washington Post gazetelerinin ortaklaşa düzenledikleri kamuoyu yoklamasına göre Amerikan halkının yüzde 51’i Obama’nın politikalarına güven duyduğunu söyledi. Bu oran Obama’ya iki buçuk yıl aradan sonra halkın duyduğu güvenin ilk defa yüzde 50’inin üzerine çıktığını gösterdi.

Başkan Obama’nın politikalarına güvenin son üç ayda ciddi arttığı görüldü. Aynı kurumların geçen Temmuz ayında yaptığı kamuoyu yoklamasında Obama’ya güven oyu yüzde 45 idi. Aynı şekilde geçen yılın Ekim ayına oranla ise Obama’ya güven yüzde 11 arttığı görüldü.

Obama’ya artan güvenin ardında ekonomide devam eden iyileşme ve Afganistan politikaları olduğu görüldü. Ankete katılanların yüzde 50’si Başkan’ın Afganistan’dan 2016 yılı sonuna kadar ABD askerlerini geri çekilme politikasını desteklediği görüldü. Bu politikaya karşı olanların oranı ise yüzde 39 olarak görüldü.

KONGRE’YE GÜVEN YERLERDE GEZİYOR

Kongre’deki siyasi kutuplaşma halkın da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçilere olan güvenini sarsmış görünüyor. ABC News/Washington Post anketine katılanların yüzde 35’i Kongre’deki Demokrat Partililerin ortaya koyduğu performanstan memnun olduğunu dile getirdi. Memnuniyetsizlik oranı ise Demokratlar için yüzde 59 oldu.

Kongre’deki Cumhuriyetçilere olan güven ise Demokrat Partililerle kıyaslandığında daha vahim durumda. Halkın yalnızca yüzde 24’ü Cumhuriyetçi vekil ve senatörlerin doğru politika izlediğini belirtirken yüzde 71’i de olumsuz görüş bildirdi.

Kongre’ye olan güven geçen yılın bu döneminde yine aynı oranda olduğu görülmüştü.

Ankete katılan muhafazakar parti seçmenleri, Kongre’deki Cumhuriyetçi seçilmişlere güven kaybı yaşadığını gösterdi. Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin yüzde 47’si vekil ve senatörlerinin performanslarını olumlu bulurken yetersiz görenler yüzde 51 olarak açıklandı.

Demokrat seçmenler ise Kongre’de partilerini temsil edenlerden memnun olduğu dikkat çekti. Demokrat seçmenlerin yüzde 65 temsilcilerinden memnun olduğunu belirtirken performanslarını beğenmeyenlerin oranı yüzde 31 olarak kaydedildi. Liberallerin ise Demokrat seçilmişleri yüzde 60 olarak takdir ederken, memnuniyetsizler oranı yüzde 39 olarak ifade edildi.  

15-18 Ekim tarihleri arasında bin 1 kişi ile ülke genelinde telefon ile yapılan anketin yanılma yüzdesi yüzde 3-5 diliminde olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.