Obama’nın kaçak göçmenleri ilgilendiren kararı ne anlama geliyor?

Obama’nın kaçak göçmenleri ilgilendiren kararı ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Barack Obama dün akşam tarihi bir konuşma yaptı ve Amerika’yı yücelten değerlerin kabiliyetli insanları cezbetmek ve hata yapanlara kanun önünde temize çıkmak için bir şans daha vermek olduğunu hatırlattı. Konuşmasında en beğendiğim kısım “Göçmenlik hukuku üzerine yaptığımız tartışmaları korkularımız üzerine değil ümitlerimiz üzerine kuralım” ifadesi oldu.

Obama’nın açıkladığı yürütme kararı hem yasal durumda olanları ve hem de yasal statüsü olmayanları ilgilendiriyor. Beyaz Saray’ın başkanın açıklamasından önce yaptığı telekonferans ve basın açıklamasına göre bu kapsamlı düzenlemeyi aşağıdaki ana maddeler halinde özetlemek mümkün:

1. ABD’ye çocukken gelenler için verilen DACA statüsünün genişletilmesi:

2013’te çıkartılan DACA statüsünün kapsamı genişletildi. ABD’ye 16 yaşına basmadan ve 1 Ocak 2010’dan önce gelen tüm kişiler DACA için başvuru yapabilecek. (Eskiden DACA sadece 1981 öncesinde doğup, 16 yaşına henüz basmamış ve 15 Haziran 2007’den önce gelenleri kapsıyordu.) DACA statüsü sınırdışı edilmeme kararı, çalışma izni ve seyahat iznini içeriyor. DACA ile verilen çalışma izni süresi de 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı.

Bu değişiklik yaklaşık 90 gün içinde yürürlüğe girecek.

2. Çocuğu ABD vatandaşı veya yeşil kart sahibi olan anne-babalar için DAP  statüsü:

Yeni açıklamanın en çok dikkat çeken hükmü DAP  statüsü. Çocuğu ABD vatandaşı veya yeşil kart sahibi olan ve 1 Ocak 2010’dan önce ABD’ye gelmiş anne-babalar için güvenlik soruşturmasından geçmek, vergilerini ödemek ve ceza ödemek şartı ile DAP statüsü adında yeni bir statü getirildi. Bu kategoriye girenlerin sınırdışı edilmeleri engellenecek ve çalışma izni verilecek. Bu statü 3 yılda bir yenilenecek. Malesef DACA iznine sahip olanların aileleri bu haktan istifade edemeyecek. (Sadece çocuğu ABD vatandaşı veya yeşil kartlı olanlar yaralanacak.)

Bu değişiklik yaklaşık 180 gün içinde yürürlüğe girecek.

3. Gayriyasal olanlar için şartlı muafiyet (waiver) başvurusunun genişletilmesi:

Şartlı muafiyet (provisional waiver) başvurusu şimdiye kadar sadece ABD vatandaşlarının gayriyasal (statüsünü ihlal ederek 180 günden fazla ABD’de kalan) eşleri ve küçük çocukları tarafından yapılabiliyordu. Yeni düzenleme bu başvuruyu yeşil kart sahiplerinin gayriyasal eşleri ve çocuklarının, ve ABD vatandaşlarının gayriyasal büyük çocuklarının da yapabilmesine olanak sağlayacak şekilde genişletildi.

Bu değişiklik yeni yönetmelik ve düzenlemeler hazır olduğunda yürürlüğe girecek.

4. Vize ve yeşil kart başvurularının modernize edilmesi, uygulamadaki belirsizliklerin ortadan kaldırılarak prosedürlerin daha anlaşılır hale getirilmesi:

Bu düzenleme işverenleri, yabacı kalifiye işçileri, yabancı yatırımcıları, araştırmacıları, buluş sahibi olanları ilgilendiriyor ve aşağıdaki hususları kapsıyor:

İşyeri üzerinden yapılan yeşil kart müracaatlarında vize numarası olmadığı için yeşil kartını henüz alamamış kişilere yeşil kart başvurusunun sağladığı çalışma ve seyahat izni haklarının verilmesi (bu değişikliğin 410,000 kişiyi etkilemesi bekleniyor); Dışişleri Bakanlığı ile anlaşılması zor Visa Bulletin sisteminin yenilenmesi üzerinde çalışmak; National Interest Waiver (NIW ) kategorisinde müteşebbislere, buluşu olanlara ve araştırmaclara uygulanacak standardin açıklığa kavuşturulması; H-1B vizesi sahiplerinin yeşil kart başvuruları devam ederken H-4 statüsünde olan eşlerine çalışma izni verilmesi; Yabancı öğrencilere tanınan OPT çalışma hakkının daha yaygın ve genişletilmiş bir şekilde kullanılmasını temin etmek; L-1B vize kategorisinde “özel bilgi” tabirinin tanımını yaparak işverenelerin bu vizeye olan güvenini tazelemek. Bu değişiklikler yeni yönetmelik ve düzenlemeler hazır olduğunda yürürlüğe girecek.

 Vatandaşlık Başvurularını Destekleyici Programlar:

Yeşil kart sahipleri için daha çok kişinin vatandaş olmasını sağlayacak programlar geliştirmek ve vatandaşlık başvurusu harçlarının kredi kartı ile ödenmesine olanak sağlamak.

ÖNEMLİ NOTLAR: DACA ve DAP  başvurularından istifade edecek kişilerin aşağıdaki konulara dikkat etmesi gerekiyor

  • Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin: Bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi vakit alacak. Henüz göçmenlik bürosu bu düzenlemelerle ilgili bir başvuru da kabul etmiyor. Düzenlemeler yürürlüğe girene kadar (DACA yaklaşık 3 ay, DAP  yaklaşık 6 ay) herhangi bir başvuru yapılmaması ve bu konuda yardım teklif edenlere dikkat edilmesi gerekiyor. Hiç kimse kendi kişisel durumunu tecrübeli bir göçmenlik avukatı ile değerlendirmeden bu başvuruları yapmamalı.
  • Dokümanlarınızı toplayın: Eğer DACA veya DAP  düzenlemelerinin birinden istifade edebileceğinizi düşünüyorsanız aşağıdaki dökümanları toplamaya başlayabilirsiniz:
    • Kimlik;
    • ABD vatandaşı veya yeşil kart sahibi çocuğunuz olduğunu gösteren dokümanlar;
    • ABD’de 5 yıl veya daha fazla ikamet ettiğinizi gösteren dokümanlar.
  • İşlem Süreleri: Göçmenlik bürosu 2015 sonuna kadar ellerine geçecek DACA ve DAP  başvurularını 1 sene içinde yani 2016 sonuna kadar sonuçlandırmayı hedefliyor. Bu ek iş yükü için yeni elemanlar alınacak ve maaş masrafları alınan harç ücretleri ile ödenecek. Göçmenlik Bürosu bu yeni iş yükükünün hali hazırda baktıkları dosyaları geciktirmemesi için elinden geleni yapacağını açıkladı.
  • Sabıka Kaydı: Göçmenlik Bürosu DACA ve DAP  başvuruları için 10 parmak izi, isim ve takma isimlerin USCIS ve diğer federal hükümet veri tabanlarında kontrol edilmesini de içeren bir dizi  kapsamlı sabıka kaydı sorgulaması yapacak. Ülke güvenliğini veya kamu düzenini tehdit eden, geçmişte suç işlemiş, ve başvurularında hile yapmış kişiler tespit edilirse bu kişiler DACA ve DAP ’dan istifade edemeyecek.
  • Dokümanlarda Sahtecilik: USCIS başvurularda ve dökümanlarda sahtecilik olup olmadığını her başvuru için ayrı ayrı inceleyecek. Bilerek ve isteyerek göçmenlik bürosuna yanlış bilgi veya sahte belge sunanlar cezai sorgualama ve sınırdışı edilme ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca dökümanların incelenmesi sırasında ülke güvenliğini veya kamu düzenini tehdit eden kişiler tespit edirlirse bu kişiler hakkında sınırdışı etme prosedürü başlatılabilir.
  • Sunulan Bilgilerin Gizliliği: DACA ve DAP  başvurularında sunulan bilgiler gizli tutulacak ve ICE ve CBP gibi kurumlarla paylaşılmayacak. Bilgilerin gizliliği ilkesi başvuru yapanların aile fertlerini de kapsıyor. Yani gayriyasal olan kişiler sırf bu başvuruyu yaptıkları için haklarında sınırdışı edilme kararı verilemeyecek.  Ancak dokümanda sahtecilik, ulusal güvenliği ilgilendiren sebepler, ve cezai sorumluluk gerektiren bir suçun soruşturlması için gereken bilgilerin paylaşılması bu kapsamın dışında olacak.

Av. Remzi Guvenc Kulen
Kulen Law Firm P.C.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.