Obama’nın Afrika gezisi servete mal olacak

Obama’nın Afrika gezisi servete mal olacak

Bu ayın sonunda üç Afrika ülkesini ziyaret edecek olan Başkan Barack Obama’nın gezisi servete mal olacak. Senegal, Tanzanya ile Güney Afrika ülkelerini kapsayacak olan gezinin tahmini maliyeti 100 milyon dolar bulacağı öngörülüyor.

26 Haziran’da önce Senegal’i ziyaret için yola çıkacakolan  Obama’dan önce yüzlerce gizli servis elemanları üç Afrika ülkesine gönderildi. Gizli servis elemanları Başkan’ın kalacağı otelden yol güzergahına kadar tüm gezi programındaki noktaların muhtemel güvenlik açığı olabilecek unsurlarını gözden geçiriyor. Başkan’ın güvenliği için Afrika’ya adeta ordu çıkarması yapacak olan ABD, tıbbi tahliye ünitelerinden kamyon, limuzine kadar birçok malzemeyi de beraberinde götürecek.  

Başkan Obama’nın konaklayacağı otellerin hem karadan hem de havadan 24 saat en üst düzeyde korunacağı belirtiliyor. Obama ve ekibini korumak için Amerika’dan toplam 56 adet araç götürülüyor. Bunların 14 tanesinin limuzin, üçünün de kamyon olduğu belirtildi. Obama ve ailesinin kalacağı otellin pencerelerinin kurşun geçirmez camlarla değiştirildiği kaydedildi. Obama ve ailesi otelde uyurken dahi onları havadan sürekli iki savaş uçağının koryacağı da öğrenildi.

Başkan Obama’nın üzerinde adeta bulut dahi uçurmayacak olan güvenlik önlemlerinin maliyeti de dudak uçurtacak kadar yüksek. Başkan Obama gezisinin tam olarak kaç dolara mal olacağı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak basında çıkan bilgilere göre Afrika gezisinin ABD’ye maliyeti en az 60 ila 100 milyon doları civarında olabileceği öngörülüyor.

Obama’nın Afrika çıkarması ülke tarihinde de bir başkanın yaptığı en pahalı gezi olmaya aday. Bugüne kadar Amerikan başkanları içinde yurt dışı gezisinde en fazla maliyetli olan yine Afrika’da altı ülkeyi ziyaret eden Bill Clinton döneminde olmuştu. Clinton ve ailesi ile birlikte gittiği altı ülke ziyaretinde toplam 42 milyon 800 bin dolar harcanmıştı. Eski başkanlardan George W. Bush’da sekiz yıllık başkanlığı döneminde Afrika’ya iki defa geziye gitmiş ancak bu konuda ne kadar masaraf yapıldığı basına açıklanmamıştı.

SAFARİ YERİNE NELSON MANDELA’NIN HAPİS YATTIĞI ADAYA GİDİYOR

Başkan Obama’nın gezisi kapsamında geçen haftaya kadar eşi ile birlikte Safari turuna katılması öngörülüyordu. Hatta bunun için keskin nişancıların safari bölgesinde nerelere konuşturalacağı dahi belirlenmişti. Safari’de keskin nişancıların konuşturulmasının sebebi ise; muhtemel bir hayvanın Başkan Obama ile eşi Michelle için tehdit oluşturması durumunda bunların etkisiz hale getirilmesi içindi.  Ancak Beyaz Saray Safari’nin gezi programından çıkarıldığı ve bunun yerine Güney Afrika’ya bağlı ve Nelson Mandela’nın da siyasi suçlu olarak uzun yıllar hapis yattığı Robben Adası’na (Robben Island) eşi ile birlikte gideceği duyuruldu.  

Başkan Obama’nın Afrika gezisi 3 Temmuz’da son bulacak.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.