Obama’dan silahlı şiddete engel olmak için tarihi adım

Obama’dan silahlı şiddete engel olmak için tarihi adım

Newtown okul katliamının toplumda meydana getirdiği rahatsızlığı yasalara yansıtma amacıyla bir ‘görev ekibi’ kuran Başkan Barack Obama, bugün onlarca yıldır ilk kez Amerika’da silah edinme yasalarını zorlaştırabilecek bir belgeye imza attı.

Obama’nın bu hareketi Amerika’nın en güçlü lobisi Ulusal Tüfek Derneği (National Rifle Association – NRA)’ni ve Kongre’deki destekçilerini de karşısına almasına sebep oldu.

Başkanlığını Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın üstlendiği ‘görev ekibi’ silahlı şiddet olaylarını minimuma indirmek için kapsayıcı bir rapor hazırladı. Raporun en dikkat çeken maddeleri ordu tipi hücum silahı edinmeyi yasaklarken, silah ediniminde evrensel özgeçmiş denetlemesini zorunlu kılıyor. Yasa şarjörlere de kısıtlama getiriyor.

Etrafında, Sandy Hook okul katliamında öldürülen çocuklar için gönderdikleri talep mektupları dikkate alınan çocuklarla, konuşmasını yapan Başkan Obama, Kongre’yi ivedi harekete geçmeye çağırdı. Öncelikle bireylere ateşli silah edinme hakkı tanıyan ve Second Amendment olarak isimlendirilen 2. Anayasal hakkı savunduğunu hatırlatan Obama, “Ancak bu adımı daha fazla erteleyemeyiz” dedi.

Amerikan halkının talepleri doğrultusunda bu yasa tasarılarını gündeme getirdiğini belirten Obama, “Bir şeyleri değiştirebilmemizin tek yolu Amerikan halkının talep etmesidir.” dedi.

Tehlikeli ve suçlu insanların eline silah verebilmek için silah satın alan kişilere karşı daha sert olunması gerektiği de Obama’nın yaptığı konuşma içindeydi. NRA’yi ve çok yüksek karlı dev şirketlerden oluşan üye kuruluşlarının çıkarlarını koruyan bir çok Kongre üyesinin yasa tasarısını hayata geçirmekte çekingen davranacağını öngören Obama, “Kongre kanun yaptırımı uygulayacak olanlara engel olmak yerine yardım etmelidir.” diye konuştu. Obama silahlar üzerindeki kısıtlamanın partiler üstü bir anlam ifade ettiğini açıklamak için de Ronald Reagan’ın başkanlığı sırasında ordu tipi hücum silahlarını yasaklamaktan yana olduğunu hatırlattı.

Amerika’nın yakın tarihinde bireysel silah edinimi ve silahsızlanma oldukça ‘bölücü’ ve ‘zorlu’ bir konu olarak yerini aldı.

Seçimler sonrasında silah edinimi ile ilgili ajandasında çok madde bulunmayan Başkan, 6 yaşında 20 çocuğun hayatını kaybettiği Newtown okul katliamı benzeri trajik olayların yeniden yaşanmaması için agresif bir plan uyguluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.