Obama’dan ‘Panama Belgeleri’ sonrası ilk açıklama

Obama’dan ‘Panama Belgeleri’ sonrası ilk açıklama

ABD Başkanı Barack Obama, Panama Belgeleri’nin yayınlamasından sonra bugün bir açıklamada bulundu.

Beyaz Saray’da günlük bilgilendirme toplantısında gazetecilerin karşısına geçen Başkan Obama, Pazar günü yayınlanan “Panama Belgeleri vergi kaçırmanını küresel bir problem olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

ABD’de bazı şirketlerin de bu tarz avantajlardan faydalandığını kaydeden Başkan Obama, Hazine Bakanlığı’nın vergi sistemindeki açıkların kapatılması için çalışmalar yapacağını söyledi. Vergi yasalarındaki boşluklardan faydalanan bazı şirketler olduğunu ve bunu engellemek istediklerini belirten Obama, Hazine Bakanlığı’nın şirketlerin ‘vergi kaçırmasına yönelik yeni tedbirlerini memnuniyetle’ karşıladı.

ABD Başkanı, büyük şirketlerin ve zenginlerin yasal boşluklardan yararlanarak, vatandaşlarını uymak zorunda olduğu yükümlülükten kaçtığını, bunun da orta gelirli ailelere vergi yükü getirdiğine dikkat çekti.

Hazine Bakanlığı’nın yapacağı yeni düzenlemeler için, “Bu çalışmalar için uzun süredir çaba gösteriyordum” diyen Obama, büyük firmaların, küçük şirketleri satın aldıktan sonra ülke dışında başka bir adrese yönlendirmesini eleştirdi.

Obama, “Şirketler işlerinin büyük bir bölümü ABD’de tutuyor. Çünkü Amerika’nın altyapı sistemini, teknoloji ve hukuk kuralından faydalanıyor. Bu şirketler, araştırma, geliştirme ve patent faaliyetlerinden faydalandı. Dünyanın en iyisi olan Amerikalı çalışanlardan faydalanıyorlar. Ama bunların vatandaşlıklarından vazgeçiyorlar. Farklı bir adres göstererek, Amerikan şirketi olmanın tüm mükafatlarından faydalanırken, herkesin ödemesi gereken vergi yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar” şeklinde konuştu.

Obama, şirketler yasalardaki boşlukları kendi çıkarlarını bu şekilde kullanmaları, ABD ekonomisini güçlendirmek için yapılacak yatırımcıları engelleyeceğini savundu.

Büyük şirketlerin ve zenginlerin, avukat ve muhasebeci ordusuyla yasal boşluklardan yararlanarak, sıradan vatandaşların uymak zorunda olduğu yükümlülüklerden kaçtığını anlatan Obama, bu durumun orta ve düşük gelirli ailelerin vergi yükünü artırdığına dikkati çekti.

Öte yandan Başkan Obama, ABD ekonomisinin Mart ayında 215 bin kişiye istihdam sağladığını hatırlatarak, en uzun istihdam artış dönemi yaşadığını belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.