Obama’dan Oregon açıklaması: Hissizleştik

Obama’dan Oregon açıklaması: Hissizleştik

ABD Başkanı Barack Obama, Oregon eyaletindeki bir okulda yaşananan silahlı saldırının ardından bu olayların ABD’de ‘bir rutin’ haline geldiğini ve Amerikalıların bu konuda artık hissizleştiğini dile getirdi.

Başkan Barack Obama, Roseburg’da 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Beyaz Saray kameraların karşısında geçti. Üzgün olduğu gözlenen Başkan Obama, Oregon, Roseburg’u ziyaret ettiğini ve orada çok güzel insanların yaşadığını söyledi.

Geçmişte benzer saldırıların ardından yaptığı açıklamaları hatırlatan Obama, “Birkaç ay önce ve ondan birkaç ay önce ve her benzer kitlesel silahlı saldırıdan sonra söylediğim gibi dua ve iyi dileklerimiz yeterli değil. Yeterli değil.” dedi. Saldırıyı yapan kişinin bunu niye yaptığını bilmediklerini ancak sadece akli bir hastalığı olan kişinin böyle bir saldırıyı yapabileceğini katdeden Obama, “Biz dünyada akıl hastası veya başkalarını incitmek isteyen insanların yaşadığı tek ülke değiliz. Ancak biz dünyada bu tür kitlesel silahlı saldırıları her bir kaç ayda yaşayan tek gelişmiş ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

SALDIRILAR RUTİN OLDU

Obama sözlerine şöyle devam etti:

Bu yılın başında, bir mülakatta bir soru karşısında, ‘Amerika Birleşik Devletleri, sürekli olarak tekrar eden kitlesel silahlı saldırılara rağmen dünyada sağduyulu bir silah güvenliği yasası olmayan tek gelişmiş ülke’ ifadesini kullandım. O günün ilerleyen vakitlerinde Lafayette, Louisiana’da kitlesel silahlı saldırı meydana geldi. Aynı gün. Bir şekilde bu bir rutin oldu. Haberleştirilmesi rutin oldu. Benim bu kürsüden verdiğim tepki rutin oldu. Bundan sonra yaptığımız konuşmalar (rutin oldu). Bu konuda hissizleştik.

ABD’de toplamda her erkek, kadın ve çocuğa bir silah düştüğüne dikkat çeken Obama, anketlere göre Amerikan halkının da silah edinme yasasının değiştirilmesi gerektiğine inandığına vurgu yaptı.

KONGRE ENGEL OLUYOR

Silah güvenliği yasasına karşı olan bazı kişilerin kendisini söz konusu meseleyi ‘siyasallaştırmakla’ suçlayacağını bildiğini dile getiren Obama, “Bu siyasallaştırmamız gereken bir şey.” ifadelerini kullandı. Gazetecilere de bir çağrı yapan Obama, son on yılda ABD’de terörizm ile kitlesel silahlı saldırılarda ölenlerin sayısını karşılaştıran haberler yapmalarını istedi. Obama, “Topraklarımızı terörist saldırılardan korumak için trilyonlarca dolar harcadık, sayısız kanun geçirdik ve tüm kuruluşlarımızı buna adadık. We şuanda silah sebebiyle yaşanan ölümleri potansiyel olarak düşürmemiz için data toplamamızı bile açık bir şekilde engelleyen bir Kongre’miz var. Bu nasıl olabilir?” dedi.

Amerikan halkını söz konusu meselede Kongre’ye baskı yapma çağrısında bulunan Başkan Obama, başkanlığı döneminde bir daha böylesi hadiselerden dolayı yakınlarını kaybetmiş ailelere başsağlığında bulunmak istemediğini dile getirdi. Obama, “Ancak Başkan olarak edindiğim tecrübeye göre bunu garanti edemem. Ve bunu söylüyor olmak berbat bişey.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Oregon eyaletine Roseburg şehrindeki bir yüksek okulda düzenlenen silahlı saldırıda 15 kişi hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.