Obama’dan Küba için bir adım daha

Obama’dan Küba için bir adım daha

Obama hükümeti, yarım yüzyılı aşkın süredir diplomatik ilişkilerin kesildiği Küba ile eğitim, kültürel ve turizm açısından önemli yeni bir adım daha attı.

Washington, Küba ile ilişkileri geliştirmek için bu ülkeye feribot seferlerinin başlatılacağını duyurdu. İki ülke arasında ilişkileri normalleştirmek amacı ile başlatılacağı belirtilen feribot seferleri ile ABD-Küba arasında hem kargo hem de yolcu taşınacağı dile getirildi.

Florida eyaletinin güneyi ile Küba’nın Havana şehri arasındaki 150 kilometrelik rotada feribot seferlerinin yapılacağı kaydedildi. ABD Maliye Bakanlığı, Küba ile Amerika arasında sefer yapacak dört feribot şirketine de ruhsat verdi.

Deniz yolu gibi hava taşımacılığı da iki ülke arasında canlanıyor. ABD havayolu şirketlerinden Jet Blue New York-Havana seferlerini Temmuz ayı itibariyle başlayacağını açıkladı.

Amerika ve Küba arasındaki feribot seferleri, Fulgencio Batista’yı deviren Fidel Castro liderliğindeki 1959 komünist devriminden önce rutin olarak yapılıyordu. Yeniden başlayacak olan seferler ile Amerikalılar Küba’ya ancak eğitimsel ve kültürel turlar kapsamında gidebilecek.

Başkan Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun geçtiğimiz Aralık ayında 50 yıl aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden başlatmasından bu yana iki taraftan da üst düzey yetkililer bazı görüşmelerde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.