Obama’dan Kongre’ye “izninize ihtiyacım yok” mesajı

Obama’dan Kongre’ye “izninize ihtiyacım yok” mesajı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile mücedelede ABD’nin izleyeceği stratejiyi açıklamaya hazırlanan ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye IŞİD’e karşı harekete geçmek için izine ihtiyacım yok mesajı verdi. Kongre liderleri ise Obama’ya desteklerini ifade etti.

Başkan Barack Obama, yarın açıklayacağı IŞİD ile mücadele planını görüşmek üzere Kongre liderleri ile bir araya geldi. Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmeye Senato ile Temsilciler Meclisi’nde Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’yi temsil eden en üst düzey isimler katıldı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Başkan Barack Obama, liderlere IŞİD’e karşı atılacak adım için gerekli yetkiye sahip olduğunu söyledi. IŞİD gibi ulusal güvenlik tehdit eden bir yapıyla mücadelede Başkan ve Kongre’nin birlikte çalışmasının bu yöndeki çabaları daha etkili kılacağını belirten Obama, Kongre’den ABD’nin IŞİD tehdidine karşı bir olduğunu gösterecek adımlar atmasını talep etti. Kongre liderleri ise Obama’ya IŞİD’in yok edilmesi ve zayıflatılmasına yönelik çabalarda destek olacaklarını söyledi.

OBAMA IŞİD İLE MÜCADELE PLANINI AÇIKLAYACAK

Başkan Barack Obama, Türkiye saati çarşambayı perşembeye bağlayan gece saat 04:00’da kamera karşısına geçerek ABD’nin IŞİD ile mücadele yol haritasını açıklayacak.

ABD’nin IŞİD stratejisini belirlemeden önce aralarında eski Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanları, düşünce kuruluşu başkanları ve üst düzey kamu çalışanlarının olduğu saygın isimleri Beyaz Saray’da ağırlayarak görüşlerini aldı. Ardından Kongre liderleri ile bir araya geldi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest Obama’nın IŞİD’i “zayıflatacak ve tamamen yok edecek” bir strateji açıklayacağını ifade etti. Ancak Obama’nın açıklayacağı mücadele planının detayları henüz bilinmiyor. Bununla birlikte Kongre liderleri ile yaptığı görüşmede “gerekli yetkiye sahibim” mesajı vermesi Obama’nın alacağı kararda Kongre’nin onayını beklemeden harekete geçeceği yorumlarına neden oldu.

IŞİD ile mücadelede uluslararası bir askeri koalisyon arayışında olan Washington yönetimi geçtiğimiz hafta Galler’de gerçekleşen NATO Zirvesi’nde bu yöndeki talebini müttefik ülkelere iletmişti. Başkan Barack Obama, uzun süredir görüşmediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bu arayışın bir vesilesi olarak bir araya gelmişti. IŞİD meselesinin bu ay sonunda 69. kez bir araya gelecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun da birinci gündem maddesi olması bekleniyor.

Başkan Obama, bir süredir ABD’yi Ortadoğu’da yaşananlardan uzak tutma çabası sonucu IŞİD’e müdahalede geç kalmakla eleştiriliyor. Ağustos ayı sonunda IŞİD konusunda bir açıklamasında “Henüz bir stratejimiz yok.” ifadesini kullanmasının ardından ikinci Amerikalı gazetecinin başı kesilerek öldürülmesi Obama yönetimine yönelik eleştirilerin dozu artırdı.

Öte yandan gelecek hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Kongre’de düzenlenecek bir oturumda ABD’li senatörlerin IŞİD konusundaki sorularını cevaplaması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.