Obama’dan Kongre’ye bütçe konusunda uzlaşma çağrısı

Obama’dan Kongre’ye bütçe konusunda uzlaşma çağrısı

Başkan Barack Obama, Kongre’yi bütçe konusunda uzlaşmaya çağırarak, ”Eğer Kongre, otomatik harcama kesintilerinin olacağı 1 Mart’a kadar daha geniş bir paketi geçiremezse, en azından harcama kesintileri ve vergi reformuna yönelik daha küçük bir paket geçirmelidir. Bu, birkaç aylığına ekonominin zarara uğramasını önler” dedi.
    
Kongre’nin yeni yılın başında mali uçurumu önlemek için geçirdiği tasarıyla, ülkedeki otomatik harcama kesintileri 2 aylığına ertelenmişti ama şimdi Obama yönetimi ve Kongre yeni bir anlaşmaya varamazsa, ülke, 1 Mart itibarıyla tekrar büyük çapta otomatik bütçe kesintileriyle karşı karşıya.
    
Obama da sorunu bu ay sonu bitmeden çözebilmek için Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçerek Kongre’yi uzlaşmaya çağırdı. Ekonominin şu an iyileşmekte olduğunu belirten Obama, bütçe ve bütçe açığıyla ilgili önümüzdeki günlerde alınacak kararların ülke ekonomisini ciddi anlamda etkileyeceğini söyledi. Obama, mart ayı başında devreye girecek otomatik kesintilerin ekonomiyi şimdiden olumsuz etkilemeye başladığını ifade etti.
    
Kongre’deki Cumhuriyetçiler, bütçe kesintilerinde özellikle Medicare ve Sosyal Güvenlik gibi eğitim, Ar-Ge, yaşlılar ve fakirleri ilgilendiren alanlarda ciddi kesintilere gitme taraftarı iken, Obama, konuşmasında, buna karşı çıkarak, gereksiz harcamaların kesilmesi hayati önemde olsa da refahta da kesintiye gidilmemesi gerektiğini kaydetti. Obama, eğitim, işgücü eğitimi, enerji ve ulusal güvenlik gibi alanlarda rastgele kesintilere gitmenin istihdama ve ekonomiye zarar vereceğini hatırlattı.
    
Mali uçurum görüşmelerinde ortaya koyduğu önerinin hala masada olduğunu belirten Obama, bunların bütçe kesintilerinde dengeli yaklaşım, Medicare gibi kurumlarda mantıklı reformlara gitme ve vergi reformu olduğunu hatırlattı. Obama, böylelikle bütçe açığının tüm yükünün çocuk, yaşlı ve engelli gibi kesimlerin üzerine yüklenmeyeceğini söyledi.
    
Obama, 4 trilyon dolarlık bütçe kesintisine gidilebilmek için zenginlerin ve büyük şirketlerin vergilerine yönelik reformların şart olduğunu belirterek, diğer kurumlardaki kesintiler ve reformlardan elde edilecek gelirlerin zenginlere vergi kesintileri için harcanmaması gerektiğine dikkati çekti.
    
Obama, ”Belki tam bütçeyi 1 Mart’a yetiştiremeyiz ama, eğer Kongre daha kapsamlı bir paket için hızlı biçimde hareket edemez veya 1 Mart’a kadar bunu geçiremezse, en azından harcama kesintileri ve vergi reformuna yönelik daha küçük bir paket geçirmelidir. Bu, birkaç aylığına, Kongre daha akıllı bir çözüm bulana kadar, ekonomiye zararı erteler” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.