Obama’dan Erdoğan’a ‘hukukun üstünlüğü’ mesajı

Obama’dan Erdoğan’a ‘hukukun üstünlüğü’ mesajı

 

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla başlayan süreçte yargıya antidemokratik müdahaleleri kaygıyla izleyen Washington, ilk kez Başkan düzeyinde Erdoğan hükümetine uyarıda bulundu. Altı ay aradan sonra ilk kez Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayan ABD Başkanı Obama, ‘hukukun üstünlüğü’ vurgusu yaptı. ABD Başkanı Barack Obama altı ay aradan sonra ilk kez Başbakan Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. Çarşamba günkü görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alınırken, başkan ‘hukukun üstünlüğü’nün önemine işaret etti.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan finans piyasalarına yeniden güven verme, öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturma, ikili ilişkileri güçlendirme ve Türkiye’nin geleceğine fayda adına hukukun üstünlüğüne dayalı sıhhatli politikaların önemini kaydetti.” denildi.  17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla başlayan süreçte yargıya antidemokratik müdahaleleri kaygıyla izleyen Washington, ilk kez başkan düzeyinde Erdoğan hükümetine ‘hukukun üstünlüğü’ uyarısı yapıyor. Başbakanlık’ın Beyaz Saray’la eşgüdümlü olarak yaptığı Türkçe basın açıklamasında ‘hukukun üstünlüğü’ ifadesinin kullanılmaması ise dikkat çekti.

 

Obama, Başbakan’a Türkiye’nin “pozitif angajman”la dünyada liderlik gösterebileceğini söyledi. ABD Başkanı, Türkiye’yle “güçlü” ve “karşılıklı saygı”ya dayalı “ikili ilişki”ye verdiği değeri teyit etti. Obama, ikili ilişkileri tanımlamak için ortaya attığı ‘model ortaklık’ tabirini ise kullanmadı.

Gezi olaylarında hükümetin sert tutumu, Suriye, Mısır ve İsrail politikalarındaki fikir ayrılıkları ve Türkiye’nin Çin füzelerini tercih etmesi sonucu Ankara ile Washington’un arası soğumuştu. Erdoğan’ın Washington’daki şahsi imajı ise rüşvet ve yolsuzluk skandalından sonra iyice bozuldu.

Liderlerin “Suriye’de büyüyen terörist varlığı” konusunda yakın işbirliğinde anlaştıkları, ihtilafa “siyasi çözüm”de ortak maslahat gördükleri kaydedildi. Bağdat ile Erbil’in enerji konularında ortak bir zeminde buluşmalarını teşvik ve Türkiye-İsrail ilişkilerini normalleştirme anlaşmasının “hızlıca” neticeye bağlanması konuları da ele alındı.

Obama’nın ayrıca Kıbrıs’ta müzakerelerin tekrar başlamasındaki “yapıcı” gayretlerinden dolayı Erdoğan’a teşekkür ettiği bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.