Obama’dan CIA’in işkence raporuna ‘redaksiyon’

Obama’dan CIA’in işkence raporuna ‘redaksiyon’

Senato’nun İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan ve Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nin (CIA) sorgulama teknikleri ile işkence yaptığına dair bilgilerin yer aldığı raporun açıklanmasında geçikme olacağı belitrildi. Komite Başkanı Demokrat Partili Senatör Dianne Feinstein, geçikmenin nedenini ise Obama hükümetinin rapor üzerinde ‘önemli redaksiyon’ yapma isteğini gösterdi.

İstihbarat Komitesi, 2009 yılından beri CIA’in 11 Eylül terör saldırısı sonrası zanlılara karşı yürüttüğü sert sorgulama yöntemleri ile gözaltı sürecinde yapılan işlemleri araştırıyordu. İstihbarat Komitesi, yaptığı araştırmalar sonunda hazırladığı rapor üzerindeki gizlilik süresinin bu ay dolmasının ardından yayınlayacak. Bu hafta yayınlanması beklenen raporu Obama hükümetinin ‘önemli redaksiyon’dan geçirme isteği siyaset çevrelerinde farklı bazı yorumlara yol açtı. Bu yorumlardan ilki, CIA’in işkence tekniklerinin kamuoyu ile paylaşılması durumunda Washington’un hem dünya hem de iç kamuoyu nazarında zor duruma düşeceği. İkinci yorum ise, CIA’e karşı olan saygınlığın azanlacağı ve çalışanları üzerinde baskıların oluşacağı. Nihayetinde üçüncü yorum ise, Kongre’de hem eski başkan George W. Bush hükümeti ile CIA hakkında yapılacak eleştirilerden çekinildiği.

BEYAZ SARAY RAPOR ÜZERİNDE AŞIRI REDAKSİYONA GİDER Mİ?

Senatör Feinstein, raporun baskıya hazır şekilde Beyaz Saray’a sunulduğunu ifade etti. Senatör, raporun yayınlanmasında yaşanan gecikmenin nedenini de Beyaz Saray’ın çalışma üzerinde incelemelerini sürdürmesini gösterdi. İstihbarat Komitesi üyesi Demokrat Partili Senatör Mark Udall’da Beyaz Saray’ın rapor üzerinde ‘aşırı redaksiyona’ gitme ihtimalinden çekindiğini ifade etti.

‘‘Daily Beast’’ adlı internet haber portalına konuşan Demokrat Partili Senatör Ron Wyden (Oregon) ise, ‘‘Amerikan halkı geliştirilmiş sorgulama teknikleri hakkında detayları öğrenince bundan son derece rahatsız olacak.’’ diye açıklamada bulundu.

Amerikan kamuoyu tarafından merakla beklenen rapor için Senatör Feinstein, CIA konusunda parti ile Başkan Obama’nın uyuşmazlığını birkez daha gün yüzüne çıkardı. Daha önce de İstihbarat Komitesi üyeleri 2009 yılında CIA’in Komite üyesi çalışanların bilgisayarına gizlice girip casusluk yapmasını Anayasa ihlali olarak değerlendirmiş ve bu kurumun başındaki John Brennan’ı istifaya çağırmıştı. Ancak CIA Direktörü Brennan’a Obama sahip çıkmış ve kendisine güveninin tam olduğunu söylemişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.