Obama, yapacağı son ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına Suriyeli mülteciyi davet etti

Obama, yapacağı son ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına Suriyeli mülteciyi davet etti

Başkan Barack Obama, bu yıl Kongre’de son defa yapacağı ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına Suriyeli bir mülteciyi de davet etti.

ABD’de her yıl başkanın Birliğin Durumu konuşması yapması geleneksel olduğu gibi siyaset açısından da çok önem arz ediyor.  Kongre üyelerinin tamamı ile Yüksek Mahkeme (Anayasa Mahkemesi) üyeleri, ordunun en üst kademeleriyle yalnızca özel davetlilerin katılabilidiği Birliğin Durumu konuşmasını Obama bu yıl son defa yapacak.  Obama, başkan olarak yapacağı Kongre’deki son önemli konuşmasına Suriyeli bir mülteciyi de davet etti.

Cumhuriyetçi Partililer Suriyeli mültecilerin ‘terör’ gerekçesi ile alınmasına sıcak bakmazken Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasına Suriyeli mülteci ve bilim insanı Refai Hamo’yu davet etmesi dikkat çekti.   

USA Today gazetesinde yer alan haber göre Obama, Detroit şehrinde yaşayan 55 yaşındaki Suriyeli mülteci Hamo’yu özel davet etti. Hamo, First Lady Micheel Obama için Kongre salonunda ayrılan bölümde oturacak. Birliğin Durumu konuşmasına başkanlar özel davet ettikleri kimseleri First Lady’e ayrılan bölümde misafir ediyorlar.

Bir bilim insanı olan Hamo, geçen aylarda Amerika genelinde gündem olmuştu. Yaşadığı trajedinin ‘‘Humans of New York’’ adlı internet blogunda yayınlanması üzerine biranda uluslararası basının dikkatini üzerine çekmişti.

Hamo, 2013 yılında evinin hedef olması sonunda eşi, kızı ile 5 akrabasını kaybetmişti. Hamo, aynı yıl içinde Türkiye’ye mülteci olarak sığınmış ve mide kanseri hastalığı nedeniyle de sıkıntılı zamanlar yaşamıştı. Türkiye’de kaldığı yaklaşık iki yıl süre içinde diğer Suriyeli mülteciler gibi sıkıntılara maruz kalan Hamo, ABD’ye mülteci olarak kabul edilmek için müraccatta bulunmuş nihayettin de bu talebi geçen yıl kabul edilmişti.

Geçen ay Detroit’e gelerek yerleşen Hamo, Salı günü Başkan Obama’nn davetlesi olarak Washington’da yılın en önemli politik konuşmasını dinleyecek. 

Hollywood’un tanınmış aktörlerinden Edward Norton Humans of New York adlı blogda  gördüğü Hamo’nun hayat hikayesi üzerine bir yardım kampanyası başlatmıştı. Başkan Obama’da Hamo’nun hayat hikayesi için ”ilham verici” diye nitelemişti.

Cumhuriyetçi Partililer, Suriye’den özellikle Müslüman mülteci alınmasına karşı. Muhafazakar partililerin gerekçesi ise kabul edilecek Müslüman mülteciler arasında IŞİD mensubu kimselerin girebileceği.

Kongre, geçen Kasım ayında çıkardığı yasa tasarısı ile geçici olarak Suriye ve Irak’tan mülteci kabulünün durdurulmasını karara bağlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.