Obama’dan “radikal İslam” eleştirisine sert yanıt

Obama’dan “radikal İslam” eleştirisine sert yanıt

Başkan Barack Obama, Florida eyaletinin Orlando şehrinde yaşanan silahlı terör eylemini kınarken, açıklamasında “radikal İslam” ifadesini kullanmaması nedeniyle yöneltilen eleştiriye sert cevap verdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde muhtemel başkan adayı Donald Trump, Obama’yı terörü yeterince sert kınamadığı ve tedbir almadığı nedeni ile eleştirmişti. Trump ayrıca Obama’nın “radikal İslam” ifadesine açıklamasında yer vermemesi nedeni ile de teröristleri bir anlamda cesaretlendirdiğini dile getirmişti.

Trump’ın bu eleştirilerine Obama’nın yanıtı sert oldu. Trump’ın öne sürdüğü fikirlerin “pespaye”, “anlamsız”, “politik” ve “tehlikeli” olarak tanımlayan Obama, bu düşüncenin (Trump zihniyetinin) ülkeyi yönetmemesi için çabaladığını kaydetti.

Obama, konuşmasında Orlando’da yaşana trajedide hayatını kaybedenleri andı ve ardından da teröre karşı hükümetinin uyguladığı politikaları anlattı.

Başkan Obama, terör ile mücadelenin sınır ötesinde olduğu gibi ülke içinde de devam ettiğini kaydetti. Obama, Orlando katliamını gerçekleştiren şahsın internet üzerinde radikalleştiğini ifade etti.

Orlando saldırısından sonra yaptığı açıklamayı bazılarının “radikal İslam” ifadesini kullanmadığı yönünde eleştiride bulunduğunu hatırlatan Obama şöyle konuştu, “Bu saçmalama hükümetin görevini yerine getirmesine yardımcı olmuyor… Bu zihniyet ve düşüncenin ne kadar tehlikeli olabileceğini görüyoruz. Bu tür boş ifadeleri ve pespayeliği konuşma sanatı edinmiş birisinin bizi nerelere götürebileceğine karşı mücadele ediyoruz.” Barack Obama “radikal İslam” ifadesinin kullanılması halinde IŞİD’in de yenilemeyeceğini belirtti.

Hazine Bakanlığı’nda kurmayları ile biraraya gelen ve IŞİD’e karşı devam eden operasyonlar hakkında bilgi alan Obama, daha sonra gazetecilerin karşısına çıktı.

Obama, Orlando, San Bernardino ve Fort Hood saldırılarını yapanların Müslüman Amerikalılar olduğunu belirterek şöyle devam etti, “Şimdi bunlardan dolayı tüm Amerikalı Müslümanlara farklı mı davranmamız gerekiyor? Onları özel gözetime almaya mı başlayacağız? Onlara karşı inançlarından dolayı ayrımcılık mı yapmaya başlayacağız? Seçim kampanyasında bu önerileri hep duyduk. Cumhuriyetçi Partili yetkilileri bu tekliflere katılıyor mu? Bu bizim istediğimiz Amerika bu değil! Bu bizlerin demokratik ideallerini yansıtmamakta.”  

“KORKU İLE HAREKETİN SONU HEP PİŞMANLIKTIR”

Trump’ın sözlerinin Amerika’yı terör saldırılarına karşı daha zayıf hale getireceğini belirten Obama, teröristlerin tüm Batı’nın Müslümanlardan, tüm Müslümanların da Batı’dan nefret etmesini istediğini dile getirdi. Obama, “Böyle bir şey Müslüman vatandaşlarımızı zan altında bırakır ve saldırı riskine atar. Bu da Amerikalı Müslümanların devletlerinin onlara ihanet ettiği hissini verecektir. Bu Amerika’nın değerlerine ihanettir” diye konuştu.

Ülke tarihinde toplumu yönetenlerin ne vakit korku ile hareket edip, karar verse sonunda pişmanlık duyduğunu anlatan Başkan Obama, “Tarihimizde ne zaman korku ile hareket etmişsek sonunda pişmanlık duymuşuz. Geçmişte hükümetlerimizin insanlarımızı yanlış yönlendirdiği zamanlar vardır ve bunlar da geçmişimizin utanç verici anları olmuştur” şeklinde konuştu.  

ABD’nin özgürlükler üzerine kurulduğunu ve bunun içinde inanç hürriyeti de yer aldığını anımsatan Obama şunları söyledi, “Kimseleri inanç testine sokmuyoruz. Bizim kurucularımız, bizim anayasamız, bizim insan hakları bildirgemiz bu konuda çok açık. Eğer bu değerlerimizden vazgeçersek, yalnızca insanların burada ve dünya genelinde radikalleşmesini kolaylaştırmakla kalmayız, korumak istediğimiz şeylere de ihanet etmiş oluruz… Çoğulculuktan, açık fikirlilikten, hukukun üstünlüğünden ve sivil haklardan vazgeçerek bu ülkeyi yeniden harika ülke yapmaya kalkmak teröristlerin kazanması anlamına gelir. Ve biz bunun olmasına izin veremeyiz. Bunun olmasına izin de vermem!”

Düşmanın kim olduğu, ne ile mücadele ettiği ve neye karşı savaştığını insanın bilmesi gerektiğini kaydeden Obama, “Bizim istihbarat ve güvenlik güçlerimiz Amerikan halkını her türlü tehlikeden korumak için yoğun çaba sarf ediyor. Bu tehlikeler içinde attığı tweetlerle ve televizyonlarda görünmeye çalışan politikacıları da var” diyerek isim vermeden Trump’a yüklendi.

“İslami terör veya radikal İslam” gibi ifadelerin politik sözden ibaret olduğu ve hiçbir stratejiye dayanmadığını belirten Obama, “Güvenlik güçleri işlerinin doğası gereği düşmanın kim olduğunu biliyorlar. ‘Radikal İslam’ sihirli bir söz değil. Bu politik bir vurgu. Strateji filan değil. Politik olarak doğruluk ve aşırılığın üstesinden gelebilmek nedeni ile bu tehlikeyi tanımlarken çok dikkat ediyorum” diye eleştirilere cevap verdi.

ÜLKE İÇİNDE ARTAN AŞIRILIĞI ÖNLEMEK İÇİN SİLAH EDİNME KISITLANMALI

Başkan Obama, ülke içinde artan aşırılığın oluşturduğu tehdide karşı bireylerin silah edinmesinde bazı kısıtlamalara gidilmesi gerektiğini söyledi. Obama Orlando, San Bernardino gibi ülke içinde yaşanan trajedileri önlemek, güvenlik güçlerine yardım edebilmek için silah edinmenin zorlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Terör saldırısı yapmak isteyenlerin de sonuçta silah satın aldığını hatırlatan Obama, silah edinmenin zorlaştırılması durumunda bunun teröristleri de durduracağını kaydetti. Başkan Obama, “Eğer yeniden otomatik silahlar yasaklanırsa, teröristlerin bizleri öldürmesi de zorlaşır” dedi.

IŞİD, TOPRAK VE PARA KAYBEDİYOR

Başkan Obama, konuşmasında IŞİD terör örgütü ile sürdürülen mücadeleye de yer verdi. Obama, bugüne kadar ABD’nin içinde bulunduğu koalisyon güçlerinin bu örgüte karşı 13 bin hava harekatı düzenlediğini belirterek, “Hiç olmadıkları kadar baskı altındalar” dedi.

IŞİD’in bugüne kadar 120 grup lideri ya da komutanını kaybettiğini belirten Obama, “Bizim mesajımız çok açıktır, eğer Amerika ve müttefiklerine saldırırsanız, asla güvende olamazsınız. Asla da olmayacaksınız! IŞİD, Irak’ta toprak kaybetmeye devam ediyor… Bizim koalisyon güçlerimiz saldırırken IŞİD savunmada. Geçen son bir yıl içinde hem IŞİD, Suriye’de hem de Irak’ta hep savunmada kaldı” diye konuştu.

Alınan tedbirler sayesinde IŞİD’in yalnızca toprak değil para, kaynak kaybı da olduğunu aktaran Obama, özellikle terör örgütünün petrolden kazandığı geliri kestiklerini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.