Obama: Trump başkanlık için hazır değil

Obama: Trump başkanlık için hazır değil

Donald Trump ve Müslüman aile arasındaki tartışmaya Başkan Barack Obama da katıldı.

Obama Trump’ın, oğulları Irak’ta askerken ölen Amerika vatandaşı Müslüman askerin ailesine saldırmasını eleştirdi ve bunun Cumhuriyetçi Parti Başkan adayının kritik konuları anlama eksikliği ile Trump’ın Başkan olmak için hazır olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Obama, “yeter diyeceğiniz bir noktaya geldi” ifadesini kullandı.

Geçen hafta Philadelphia’daki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda yaptıkları konuşmada Irak’ta ölen oğullarından söz eden Hızır Han, Trump’ın verdiği tepki sonrasında Cumhuriyetçi adayı eleştirmeye devam etti. Tartışmaya Cumhuriyetçi Senatör John McCain de katılmıştı.

1960’larda Vietnam’da savaş esiri olan ve 2008’de Cumhuriyetçi başkan adayı olan Arizona Senatörü John McCain ve diğer Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Demokrat Parti Kurultayı’nda 2004’te Irak’ta ölen oğullarından bahseden Hızır Han ve eşi Ghazala’yı hedef alan aşağılayıcı ifadeler kullanan Trump’ı sert şekilde eleştirdiler.

Trump’a karşı Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ı destekleyen Han ailesi, kurultay sonrasında yaptıkları televizyon söyleşilerinde de Trump’ı eleştirmeye devam etti.

Washington’da Amerika’nın Sesi’ne de konuşan Hızır Han, Trump’ın Cumhuriyet Parti’ye zarar verdiğini söyledi, “Trump’la arasına mesafe koyan isimlerin listesine bakarsınız, şaşırıp kalırsınız. Böyle bir aday nasıl başkan seçilebilir? Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin çöküş sebebi olabilir.”

2016 Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’ın 1978’de iki oğlu ve eşiyle birlikte Pakistan’dan göçen Hızır Han’ın Amerika’ya girişine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen ancak Amerikan ordusuna hizmet verirken hayatını kaybeden oğlu Humayun Han için hiçbir yorumda bulunmadığını hatırlatan McCain, “Trump’ın bu sözlerine kesinlikle katılmıyorum. Umarım Amerikan halkı, bu sözlerin Cumhuriyetçi Parti’nin ve üyelerinin resmi görüşünü temsil etmediğini biliyordur” şeklinde konuştu.

Han’ın kurultaydaki konuşmasına ve televizyon söyleşilerine tepki gösteren Trump, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, “Beni tanımayan Hızır Han, Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda şahsıma karşı düşmanca sözler sarfetti ve şimdi aynı şeyi televizyon kanallarında yapıyor. Harika!” dedi.

Trump’a çekimser bir destek veren ancak kampanyasına katılmayan McCain, Cumhuriyetçilerin başkan adayı seçtikleri Trump’ın, toplumun en değerli üyelerini itibarsızlaştırma özgürlüğüne sahip olmadığını hatırlattı.

Hızır Han ve eşine hitap eden McCain, “Amerika’ya göçtüğünüz için teşekkür ediyorum. Sizin sayenizde Amerika daha iyi bir ülke. Ve haklısınız, oğlunuz Amerika’nın en değerli parçası ve yaptığı fedakarlık bizi daha iyi millet yapıyor. Oğlunuz asla unutulmayacak” sözleriyle Han ailesine duyduğu minnettarlığı dile getirdi.

Amerika Savaş Muharipleri grubu başkanı Brian Duffy de, Trump’ın sözlerine tepki gösterdi. Duffy, Amerikan ordusuna hizmet verirken hayatını kaybeden askerlerin ailelerine yapılan saldırıyı kesinlikle hoş görmeyeceklerini söyledi.

CNN’e konuşan Han, “Ailemin şerefini, oğlumun şerefini ve fedakarlığını korumak istiyorum. Trump’tan yorum yapmasını beklemiyorum. Ona tek söylemek istediğim bu” dedi.

Trump’ın başkan yardımcısı adayı Mike Pence, Trump ve kendisinin Humayun Han’ın bir kahraman olduğuna inandığını ve onun ailesi gibi ailelerin her Amerikalı tarafından taktir edilmesi gerektiğini söyledi.

Pence aynı konuşmada, Obama ve 2009-2013 yılları arasında Obama’nın Dışişleri Bakanı olan Clinton’ı da eleştirdi. Pence, Obama ve Clinton’ın yanlış kararları yüzünden bir zamanlar istikrar sahibi olan Ortadoğu’da IŞİD’in hortladığını savundu. 2002’de Kongre üyeliği yapan Pence ve Clinton, Irak Savaşı’na izin veren tezkereye destek verdiğinde, Obama o dönemde Illinois eyaletinin senatörüydü.

Pence, Trump’ın terörist yuvası olarak bilinen ülkelerden göçmen kabul etmeme ve Amerikan ordusunu yeniden inşa ederek IŞİD’i yok etme planlarının, Han ailesinin yaşadıklarının tekrarlanmamasını sağlayacağını söyledi.

Trump’ın “Amerika’ya başkanlık etmeye uygun bir lider olmadığını” savunan Pakistan göçmeni Hızır Han, Trump’ın “karanlık bir ruhu” olduğunu söyledi.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda eşi Ghazala ile birlikte podyuma çıkan Han, Trump’ı Müslümanlara ve diğer azınlıklara, kadınlara, hakimlere ve Cumhuriyetçi liderlere saygısızlık etmekle suçladı. Trump’ın anayasayı hiç okumadığını iddia eden Han, milyader iş adamının ülkesi için hiçbir fedakarlıkta bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Kurultaydan sonra ABC Haber’e söyleşi veren Trump, kendi fedakarlıklarının Han’ın ölümüyle karşılaştırılabileceğini söyledi. Trump, “Ben birçok fedakarlık yaptım. Çok çalıştım. Binlerce, on binlerce kişiye iş verdim. Büyük yapılara imza attım. Çok büyük başarılar kazandım” dedi.

Kurultay sahnesinde eşinin yanında duran ancak konuşmayan Humayun Han’ın annesi Ghazala, oğlunun resmini büyük ekranda gördükten sonra kendini toparlamakta zorlandığı için konuşamadığını, ancak tek kelime etmese bile bütün dünyanın ve bütün Amerika’nın acısını hissettiğini söyledi. Ghazala’nın kurultayda konuşmamasını sorgulayan Trump “Belki de konuşma izni yoktur” demişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.