Obama, tepki çeken Guantanamo Hapishanesi’ni yeniden kapatma çabasında

Obama, tepki çeken Guantanamo Hapishanesi’ni yeniden kapatma çabasında

İlk başkanlık seçimleri yarışında Beyaz Saray’a gelmesi durumunda Guantanamo Hapishanesi’ni kapatacağı sözü veren ancak bunu tutamayan Başkan Barack Obama, bu vaadini yeniden hayata geçirme niyetinde olduğunu ortaya koydu.


Açlık grevlerinin devam ettiği ve sık sık insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından eleştirilen Guantanamo Hapishanesi’ndeki gayri insani şartlar ve hukuk dışı tutukluluk halinin son bulabilmesi için Obama yeniden Kongre ile görüşeceğini aktardı.


Beyaz Saray’da basının önüne çıkarak askeri hapishanenin kapatmak istediğini dile getiren Başkan Obama, Guantanamo için “ABD’nin kimliğine ters düşüyor” yorumunu yaptı. Her türlü haktan mahrum olan Guantanamo tutuklarından bazılarının yıllardır hakim karşısına çıkarılmadan içeride tutuklaması dünya çapında insan hakları örgütlerinin tepkisine neden oluyordu. Başkan Obama, 2008 yılında Guantanamo’da bulunan ‘terör şüphelileri’nin Amerika’ya getirilerek sivil mahkemelerde yargılanması isteği güvenlik ve mali gerekçelerle Kongre tarafından engellenmişti. Obama, yaptığı açıklamada Guantanamo’yu şöyle eleştirdi; “Verimsiz ve de uluslararası arenadaki duruşumuza zarar veriyor. Müttefiklerimizle terörle mücadelede konusunda işbirliği çabalarımızı zayıflatıyor. Kapatılması gerekiyor.”


Guantanamo’nun her geçen gün daha da büyük bi sorun haline geldiğine dikkat çeken Obama, kapatılmazsa durumun daha da kötüye gideceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, “Guantanamo’nun Amerika’nın güvenliğini sağlamak için kritik öneme sahip olmadığını anlamalıyız” dedi.


ABD Başkanı, Irak’taki savaşın sona erdiğini, Afganistan’da tutuklama yetkisinin de Afgan güçlerine teslim edildiğini belirtip ‘Küba’daki tesisin artık gerekli olmadığını’ ifade etti. Kongre’ye de mesaj veren Obama, Guantanamo’daki tutsakların yargılanma sürecinin belirlenmesi için Kongre’ye uzun dönem bir yargı çözümü sağlanması konusunda yardımcı olacağını dile getirdi.

Guantanamo Hapishanesi’nde 100 fazla mahkum açlık grevinde. Bazı tutsakların zorla beslendiği belirtilen Guantanamo’ya Amerika yönetimi sağlık personeli gönderdi. Guantanamo’da terör şüphesi olduğu iddiasıyla 166 kişi tutuklu bulunuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.