Obama: Suriye konusunda kolay yanıtlar yok

Obama: Suriye konusunda kolay yanıtlar yok

Başkanı Barack Obama, Suriye konusunda “kolay yanıtların” olmadığını belirterek, kararlarını algılamalara dayanarak almadığını söyledi.

 

Obama, ABD’de temaslarda bulunan Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’yle ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Bazı kesimlerce Suriye konusunda yavaş adım atmakla eleştirilen Obama, şöyle konuştu: “Anlaşılır biçimde, (Suriye konusunda) kolay yanıtlar arzusu var. Ama oradaki durum bu değil. Benim işim, Suriye ile alakalı son derece gerçek, meşru insani ve ulusal güvenlik çıkarlarımızı sürekli olarak hesaplamak ve kararlarımı, umut ya da dualara dayandırarak değil, bizi neyin daha güvenli kılacağı ve bölgeyi istikrarlaştıracağı noktasında gerçekçi analizler temelinde aldığımdan emin olmaktır.”


Obama, Suriye’de kimyasal silahlar kullanıldığına dair bazı kanıtların olduğundan bahsettiğini hatırlatarak, “Ama kararlarımı algılamalar üzerine kurmam. Uluslararası koalisyonu da algılamalar etrafında toplayamam. Biz, bunu geçmişte denedik ve iyi sonuç vermedi. Dolayısıyla biz, mümkün olan en iyi analize sahip olduğumuzdan ve adımlarımızı bilerek attığımızdan emin olmak istiyoruz” dedi.


Başkanlığı süresince, bir konuda adım atacağını söylediği zaman, eninde sonunda bu adımın atıldığını belirten Obama, Usame Bin Ladin ve Kaddafi örneğini vererek, şunları kaydetti: “Kenarda duranların, neden (bu adımların) halen gerçekleşmediğini, neler olduğunu ve neden yarına bir adım atılmadığını merak ettiği zamanlar oldu. Ama sonunda, Bin Ladin ya da Kaddafi olsun, eğer bir pozisyon aldığımızı söylüyorsak, bence şu anda uluslararası toplum, vermiş olduğumuz taahhütleri genel anlamda yerine getirdiğimiz noktasında iyi bir anlayışa sahip.”

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.