Obama: Rusya’nın askeri müdahalesi cezasız kalmaz

Obama: Rusya’nın askeri müdahalesi cezasız kalmaz

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’ya askeri müdahale yapan Rusya’yı uluslarası hukuka aykırı hareket etmekle suçladı. Böyle bir eylemin cezasın kalmayacağına vurgu yapan Obama, ekonomik ve diplomatik yaptırım mesajı verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Başkan Barack Obama, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri hareketa son vermesi çağrısını yeniledi. Rusya’nın Ukrayna’ya asker göndermesi ve en temel uluslararası ilkeleri ihlal etmesinin cezasız kalmayacağını kaydetti.

Rusya’nın mevcut çizgide devam etmesinin uluslarası toplumdan soyutlanmalarına neden olabileceğini ifade eden Obama, “Rusya’nın Ukrayna’daki hamleleri uluslararası hukuku ve Ukrayna’nın bağımsızlığını ihlal ediyor. Rusya Ukrayna’ya asker sokup cezasız kalamaz. Rusya, Ukrayna’da yaptığı askeri müdahale ile tarihin yanlış sayfasındadır.” dedi. ABD yönetimi olarak Soçi’de düzenlenmesi beklenen G-8 Zirvesi hazırlıkları çalışmalarını askıya aldıklarını hatırlatan Obama, Washinton yönetimi olarak ekonomik ve diplomatik yaptırım ihtimallerini değerlendirdiklerini söyledi.

Obama ayrıca, İran’ın nükleer silah geliştirmesine engel olmak konusunda kararlı olduklarını bir kez daha hatırlattı. İsrail ve Filistin konusunda iki devletli çözümden yana olduklarını ifade eden Obama, “İki devlet kurmak hala mümkün ama zor ve bu iki taraflı anlaşma gerektiriyor.” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Filistinlilerin Yahudi devletinin meşruiyetini kabul etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail’in yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak Filistin tarafının bunu yapmadığını iddia etti. Netanyahu, “İsrail barış istiyor. Bir parça kağıt değil gerçek bir barış istiyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.