Obama: Rus yanlısı ayrılıkçılar kaza alanında incelemeye engel oluyor

Obama: Rus yanlısı ayrılıkçılar kaza alanında incelemeye engel oluyor

ABD Başkanı Barack Obama Rus yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait uçağın enkazında inceleme yapılmasına engel olduklarını söyledi. Araştırmacıların bölgede inceleme yapmak adına yerleşik ve hazır olduğunu dile getiren Obama, tam ve adil incelemeden yana olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e eyleme geçme çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’da Ukrayna’da düşürülen ve 298 kişinin hayatını kaybettiği yolcu uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Uçağın Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında olan bölgede düşürülmesinin üzerinden 4 gün geçtiğini ifade eden Obama, öncelikle odaklanılması gerekenin “tam olarak ne olduğunu araştırmak ve gerçekleri ortaya koymak” olduğunun altını çizdi.

Bu yönde atılan adımları dile getiren Obama, uluslararası bir araştırma ekibinin enkaz alanında inceleme yapmak adına yerleşik ve hazır olduklarını ifade etti. Rus yanlısı ayrılıkçıları ise uçağın düştüğü bölgedeki kanıtları yok etmekle ve bölgeye erişimi engellemekle suçladı. Uluslararası araştırmacıların enkaz alanına hızlı ve tam erişim sağlanması gerektiğini vurgulayan Obama, “Birçok kez uluslararası araştırmacıların enkaza tam bir erişim sağlamalarına engel oldular. Araştırmacılar yaklaştığında silahları ile havaya ateş ettiler. Ayrılıkçılar kaza alanındaki kanıtları yok ediyor.” şeklinde konuştu. Obama, “Tam olarak neyi saklamaya çalışıyorlar?” sorusunu sordu.

Gerçeğin ortaya çıktığından ve hesap sorulabilirliğin var olduğundan emin olmaları gerektiğini dile getiren Obama, “Araştırmacıların hızlı, tam ve engelsiz, bunun yanında şeffaf bir inceleme yapabilmeye ihtiyaçları var.” dedi.

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tam ve adil bir incelemeye destek verdiğini kendisinin de bu sözlerden memnuniyet duyduğunu dile getiren Obama, “Ama bunu eylemler ile desteklemeliler.” dedi. Araştırmacıların kaza alanına erişim sağlamaları adına Rusya’nın harekete geçmesini istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.