Obama Rasmussen ile Afganistan’ı görüştü

Obama Rasmussen ile Afganistan’ı görüştü

Başkan Barack Obama  ile NATO Genel Sekreteri Rasmussen Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşmede Afganistan’daki çekilme süreci ana gündem maddesi olarak ele alındı.

Afganistan’da ABD’nin 62 bin, NATO’nun ise 34 bin askeri bulunuyor. ABD ve NATO 2014 sonuna kadar Afganistan’da bulunan askerlerin büyük çoğunluğunu çekmeyi planlıyor. Bu kapsamda bir araya gelen Obama ve Rasmussen, bu süreci ve sonrasında yapılacak çalışmaları ele aldı.

Obama ve Rasmussen görüşme sonrası Beyaz Saray’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. NATO Genel Sekreteri ile harika bir görüşme geçirdiklerini ifade eden Obama, “NATO ve ABD’nin kaygı duyduğu farklı konulara odaklandık. Açık olmak gerekirse listenin başında Afganistan vardı.” dedi.

Obama, daha önceki konuşmalarında olduğu gibi bir kez daha ABD askerlerinin 2014 yılı sonunda Afganistan’daki görevlerinin sona ereceğini vurguladı. ABD Başkanı, Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri’nin son dönemde muazzam gelişim gösterdiğini ve bu gelişimin devam etmesini istediklerini belirtti.

AFGANİSTAN İÇİN NATO ZİRVESİ

Sadece gelecek yılın planlamasını görüşmediklerini ifade eden Obama, “Ayrıca 2014 sonrasında Afgan güvenlik güçlerinin daha etkili olması, kendi sınırlarını kontrol edebilmesi ve ülkenin gelecekte tekrar terörizm merkezi olarak kullanılmaması konusunda emin olmak için hangi adımları atabileceğimizi konuştuk.” şeklinde konuştu.

Obama ayrıca çekilme sürecini kolaylaştırmak için gelecek yıl bir NATO zirvesi yapmanın uygun olabileceği konusunda anlaştıklarını, Genel Sekreter Rasmussen’in 2014 zirvesinin planlaması ve zirvenin gerçekleşeceği ülkenin seçilmesi konusunda her zaman yaptığı gibi özenle çalışacağını ifade etti.

“AFGANLAR ÜLKE GENELİNDE GÜVENLİĞİNİ ELE ALACAK”

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise şu anda NATO olarak ana faaliyetlerinin Afganistan olduğunu vurguladı. Bu konuda yakın zamanda önemli bir dönüme yaşanacağını kaydeden Rasmussen,  “Afganlar ülke genelinde güvenliği ele alacaklar. Bizim askerlerimiz destekçi konumuna geçecekler.” ifadelerini kullandı.

 

2014 yılı sonunda Afganistan’da muharebe görevlerinin sona ereceğini vurgulayan Rasmussen, “Askerlerimiz evine dönecek. Afgan güçleri güvenlik için tüm sorumluluğu alacaklar ama biz eğitim, tavsiye ve destek için orada olmaya devam edeceğiz.” dedi. Rasmussen son olarak 2015 sonrası eğitim faaliyetleri için hazırlıklar yapıldığını ve Afganistan’ı yalnız bırakmayacaklarını belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.