Obama: Önceliğimiz Amerikan halkını korumak ve teröristlerin üzerine gitmek

Obama: Önceliğimiz Amerikan halkını korumak ve teröristlerin üzerine gitmek

ABD Başkanı Barack Obama, birincil önceliklerinin Amerikan halkını korumak ve terör ağlarının üzerine gitmek olduğunu söyledi. Obama, dış politika önceliklerinin IŞİD ve El Kaide ile mücadele olması gerektiğini belirtti.

Başkanlığı dönemindeki son Birliğin Durumu konuşmasını yapan Obama, konuşmasında dış politikaya kısa bir süre ayırdı. Obama, günümüz dünyasında ‘çöken ülkelerin kötü ülkelerden daha büyük tehdit’ olduğunu kaydetti.

Ortadoğu’nun bir neslin kaybedildiği dönüşümden geçtiğini kaydeden Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin ekonomisinden gelen ekonomik dalgalanma önemli bir dönüşümde. Ekonomileri ciddi şekilde daralmasına rağmen Rusya, yörüngesinden kaydığını gördüğü Ukrayna ve Suriye gibi bağımlı ülkelere kaynak akıtıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurduğumuz uluslararası sistem bu yeni hakikate ayak uydurma mücadelesi veriyor. Bu sistemi yeniden kurmak, Amerika Birleşik Devletleri’nin sorumluluğu. Ve bunu iyi yapmak, bazı öncelikleri sıralamamız anlamına geliyor. Birinci öncelik Amerikan halkını korumak ve teröristlerin üzerine gitmek.”

IŞİD VE EL KAİDE DOĞRUDAN TEHDİT

Obama, IŞİD ve El Kaide’nin Amerikan halkı için doğrudan tehdit olduğunu dile getirdi. Günümüz dünyasında kendi hayatı dahil insan hayatına değer vermeyenin büyük hasarlara yol açabileceğini vurguladı. Obama, “Ülkemizdeki bireylerin zihinlerini zehirlemek için interneti kullanıyorlar. Eylemleri dostlarımızı istikrarsızlaştırıyor ve sarsıyor. Onları ortadan kaldırmalıyız.” dedi.

Obama, IŞİD’in siviller için büyük tehdit oluşturduğunu ancak Amerika’nın ulusal varlığını tehdit etmediğini vurguladı.

Terörle yürütülen mücadelede IŞİD’in bir şekilde dünyanın en büyük dinlerinden birinin temsilcisi olduğu yalanını tekrarlayarak önemli müttefik ülkeleri bir kenara itmemeleri gerektiğini vurgulayan Obama, “Onlar sadece katil ve kökünün kazılması, avlanması ve yok edilmesi gereken fanatikler olarak tanımlamalıyız.” dedi.

10 BİN HAVA SALDIRISI YAPTIK

IŞİD ile mücadelelerini bu anlayışla sürdürdüklerini kaydeden Obama, “Bir yıldan uzun süredir Amerika, IŞİD’in finansmanını kesmek, planlarını akamete uğratmak, terörist akışını engellemek ve kirli ideolojilerini yok etmek için 60’dan fazla ülkeden oluşan koalisyona liderlik ediyor. 10 bine yakın hava saldırısı ile lider kadrolarını, petrollerini, eğitim kamplarını ve kirli ideolojilerini yok ediyoruz.” dedi.

Irak ve Suriye’de istikrarlı bir şekilde toprakları kurtarmak isteyen güçlere eğitim silah ve destek verdiklerini belirten Obama şu şekilde devam etti:

“Eğer bu Kongre, yürütülen bu savaşın kazanılması konusunda ciddiyse ve dünyaya ve askerlerimize bir mesaj vermek istiyorsa, IŞİD’e karşı askeri güç kullanılmasına onay verir. Amerikan halkı şunu bilmelidir ki, Kongre’nin onayı olsun ya da olmasın, IŞİD kendilerinden önceki teröristlerle aynı dersi alacaktır. Eğer, ABD’nin ya da benim adaleti yerine getirme konusundaki kararlılığından kuşku duyuyorsanız Usame Bin Ladin’e sorun, ya da geçtiğimiz yıl yok edilen Yemen’deki El Kaide liderine ya da hücredeki Bingazi saldırısının failine. Eğer Amerikalıların üzerine gelirseniz, sizin peşinizden geliriz. Bu belki zaman alır. Ancak hafızamız uzun sürelidir ve elimizin ulaşamayacağı yer yoktur.”

DIŞ POLİTİKAMIZ IŞİD VE EL KAİDE’YE ODAKLANMALI

Obama, ABD dış politikasının IŞİD ve El Kaide tehdidine odaklanmakla birlikte bununla kalmaması gerektiğini dile getirdi. IŞİD ve El Kaide olmasa da dünyanın birçok yerinde istikrarsızlığın devam edeceğini belirtti.

Ülkenin tüm gücünü kullanacak sabırlı ve disiplinli stratejilere ihtiyaç duyduklarını kaydeden Obama, “Suriye’deki gibi çatışmalara yaklaşımımız bu. Yerel güçler ile işbirliği kuruyor ve bozulan toplumun kalıcı barışın peşinden gitmesinde uluslararası çabalara liderlik ediyoruz. Bu yüzden nükleer silahlı bir İran’ı engellemek için yaptırımlar ve prensipli diplomasiler ile küresel koalisyon kurduk. Uranyum stoklarını gemilerle gönderdik. Ve dünya başka bir savaştan uzak durdu. Bu şekilde Batı Afrika’da Ebola’nın yayılmasını engelledik.” dedi.

Küba’nın 50 yıllık izolasyonu politikasının, Latin Amerika’da demokrasinin gelişmesi noktasında başarısız olduğunu belirten Obama, bu yüzden diplomatik ilişkileri yeniden tesis ettiklerini ve kapılarını seyahat ve ticaret için açtıklarını belirtti.

LİDERLİK, ASKERİ GÜCÜN AKILLI UYGULANMASIDIR

Liderliğin askeri gücün akıllı uygulanması ve dünyayı doğru amaçların arkasından koşturmak olduğunu kaydeden Obama, “Bu da yabancı ülkelere yardımları sadaka olarak değil, ulusal güvenliğimizin bir parçası olarak görme anlamına gelir.” dedi.

Guantanamo’nun kapatılması konusunda kararlılığını bir kez daha dile getiren Obama, “Pahalı, gereksiz ve sadece düşmanlarımızın militan kazanmak için hazırladıkları broşürlere hizmet ediyor. Daha iyi yolu var.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.