Obama öğrencilere Trump üzerinden mesaj verdi

Obama öğrencilere Trump üzerinden mesaj verdi

New Jersey’de eğitim veren ve ABD’nin en eski eyalet üniversitesi Rutgers’ın (RU) bu yılki mezun töreninde konuşan Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını kazanmış gibi görünen Donald Trump’ın bilgili olmaya karşı ve ülkeyi dünyadan izole edecek zihniyette olduğunu söyledi.

Obama, öğrencilerden Trump’ın ismini direk kullanmasa da başkan adayının argümanlarına, söylemlerine dikkat çekerek bunun ile gençlerin mücadele etmesini istedi. Obama, öğrencilere demokrasi, özgürlük, insan hakları, farklılıkların zenginlik olduğu mesajını verirken Trump düşüncesinin bunun tam tersi olduğu mesajını verdi. 

Başkan Barack Obama, RU’nun mezuniyet töreninde öğrencilerle dünya ile daha fazla entegre olmalarını ve başka kültür, ülke ile insanlar arasına duvar örmemelerini tavsiye etti. Her mesleğin bir ilim ile, bilgi ile ifa edildiğine işaret eden Obama, “Politikada ve yaşamda cahillik bir erdem değildir. Ne konuştuğunu bilmemek hiç iyi bir şey değildir. Bu doğruyu ya da gerçeği olduğu gibi söylememektir. Politik olarak da bu doğru değildir” dedi.  

Seçilmişlerin, yöneticilerin hesap vermek ve sözlerinden sorumlu olmak zorunda olduklarını aktaran Obama, “Liderlerimiz söyledikleri yalanı sürekli tekrar etmekten, hesap vermemekten, işin uzmanlarına işi vermeyip kibirli halleri ile her şeyi biliyor gibi davrandıklarında işte o zaman problemimiz var demektir. Gerçeklerin reddi, aklın, ilmin reddi izlenilecek yol asla değildir” diye konuştu.

Trump ile birlikte Cumhuriyetçi Partililere de yüklenen Obama, geçen yıl küresel ısınmanın olmadığını Senato salonunda kar topu atarak tezini savunan Senatör Jim Inhofe’nin (Oklahoma) eylemini dile getirdi. Obama, bilim insanları ve elde edilen bulguların artık küresel ısınmanın varlığını kanıtladığını belirterek, “Küresel ısınma politik patinaj yapılabilecek mesele değil. Kanıtı var bunun. Bu yaptığını 5. sınıf öğrencisi yapmasa öğretmeni ona zayıf notu verirdi” şeklinde konuştu.

İnsanlar, ülkeler arasında duvar örerek kimsenin daha güvende olmayacağını belirten Obama, Trump’ın Meksika ile ABD sınırına başkan olması durumunda örme sözü verdiği duvar politikasını da eleştirdi. Obama, duvar örerek Amerikalıların müttefiklerinin nefretini kazanacağını ve kendi başına da Ebola, Zika gibi salgın hastalıklarla baş edemeyeceğini de söyledi.

Obama, “Dünya bugüne kadar hiç olmadığı kadar birbirine bağlı ve giderek daha da fazla bağlanıyor. Duvar örerek bu gidişi durduramazsınız” dedi.

Trump’ın yine Müslümanların ABD’ye alınmaması politikasını da isim vermeden eleştiren Obama, ABD’nin asla böyle değerler üzerine kurulmadığını dile getirdi. Bugün Amerika’nın dünyanın lideri olmasında farklı kültür, inanç ve düşüncede insanın birarada bulunarak bu ülkeye hizmet etmek için çabaları sayesinde başarıldığını belirten Obama, Apple firmasının kurucusu ve iPhone’nu icat eden Steven Jobs’ı örnek gösterdi.

Öğrencilere mezuniyetlerinde kendilerine güven, geleceklerini inşa etmede daha fazla demokratik değerlere sahip çıkıp oy kullanmalarını isteyen Obama, “2014 ara seçimlerine baktığınızda gençlerin katılımının II. Dünya Savaşı’ndan sonra en düşük seviyede olduğunu görürsünüz” dedi.

Öğrencilere bir şeyleri beğenmeme ya da karşı olma hakları olduğunu belirten Başkan şöyle konuştu;  “Eğer birisi ile aynı fikirde değilseniz çağırın onları ve en zor sorularınızı sorun. Neye inanıyorsanız onun için mücadele edin. Kimseden de korkmayın… Aşağılamak kolay ama aşağılamakla başarı elde etmiş kimse pek yok. Sistem sizin düşündüğünüz kadar da hile ile yönetilmiyor ve sizlerin düşündüğü, kadar da umutsuz bir vaka değil. Değiştirmek istiyorsanız sizi rahatsız eden şeyleri sandığa gidin ve mücadele edin.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.