Obama, Kongre’den IŞİD’e karşı askeri operasyon yetkisi istedi

Obama, Kongre’den IŞİD’e karşı askeri operasyon yetkisi istedi

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye bir mektup göndererek IŞİD’e karşı askeri güçlerin kullanılabilmesi için yetki istedi. Beyaz Saray tarafından Kongre’ye sunulan tasarı yasalaşırsa Obama yönetimi kara birliklerini limitli de olsa kullanabilecek ancak tasarı yönetime ‘kalıcı askeri operasyon’ yetkisi vermiyor.

Barack Obama, kendisine 3 yıl boyunca ABD kara birliklerinin sınırlı kullanımına izin verecek yetki için Kongre’nin onayını bekliyor. Kongre’ye bir mektup göndererek ilgili tasarının yasalaştırılmasını isteyen Başkan Obama, IŞİD’in Suriye, Irak ve Ortadoğu’nun istikrarına ve ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ifade etti.

IŞİD tarafından öldürülen Amerikalı rehineleri örnek gösteren Obama, bölgedeki Amerikalı tesislerin ve buralardaki personellerin tehdit altında olduklarına dikkat çekti.

Beyaz Saray yönetimince sunulan ‘Askeri Birlik Kullanımı Yetkisi’ tasarısının Irak ve Afganistan’da olduğu gibi uzun dönem ve büyük ölçekli kara operasyonu yetkisi vermediğini kaydeden Obama, uzun dönemli operasyonların ABD askeri güçler yerine yerel güçler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Obama, “Size sunduğum ‘yetki’ (tasarı) daha sınırlı şartlarda, ABD ve koalisyon güçlerinin personellerini kurtarma operasyonları veya IŞİD liderlerine karşı özel operasyon kuvvetlerinin kullanımınını kapsayan farklı kara operasyonlarının yürütülmesine esneklik sağlıyor.” ifadesini kullandı.

Obama yönetimine 3 yıl süresince sınırlı kara operasyonu verecek tasarı, altı ayda bir Kongre’nin operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini de içeriyor. Tasarı ayrıca operasyon alanlarını Suriye ve Irak ile sınırlamıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.