Obama, kaçakların sınırdışı edilmesi için harekete geçiyor

Obama, kaçakların sınırdışı edilmesi için harekete geçiyor

Başkan Barack Obama, göçmenli yasasında düzenleme yapılması konusunda isteksiz davranan Temsilciler Meclisi’ne seslenerek, kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesini kolaylaştıran yasal çalışmanın Meclis’ten biran önce geçmesini talep etti. Ancak Cumhuriyetçiler bu isteğe olumsuz yaklaşıyor.

Beyaz Saray’da konuşan Obama, Temsilciler Meclisi’nde uzun süredir bekletilen yasa tasarısı konusunda Kongre’nin adım atmaması durumunda kendisinin bazı girişimlerde bulunacağını dile getirdi. Obama ‘‘Kongre üzerine düşeni yapmaz ise biz bize düşeni yaparız.’’ dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama’ya göçmen yasa tasarısı konusunda Temsilciler Meclisi’nde bu yıl oylamanın yapılmayacağını söylediğini açıkladı. Senato ise geçtiğimiz yıl göçmenlik yasa tasarısı üzerine geniş bir çalışmada bulunmuş ve yapılan oylama sonunda da tasarı kabul edilmişti.

Başkan Obama ve Demokratlar kaçak göçmenlerle ilgili reform çalışmasını biran önce sonlandırılarak sınır dışı edilecek olanların evrak işlerinin kolaylaştıtrılmasını amaçlıyor. Kayıtlara göre 2012 yılında ABD’den sınır dışı edilen göçmen sayısı rekor seviyede artış göstermişti. İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, geçtiğimiz mayıs ayında sınırdışı edilmeyi kolaylaştıracak uygulama için harekete geçmeye hazır olduklarını ancak Başkan Obama’nın Meclis’e süre tanımak amacıyla bu uygulamayı askıya aldığını söyledi.

Beyaz Saray’ın kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesini kolaylaştıran reform çalışmasını özellikle güneybatı sınırından kaçak yollarla giren göçmen sayısında artış yaşanmasına karşılık tedbir amacıyla istediği ifade ediliyor. Uzun zamandır tartışma konusu olan kaçak göçmenlerin statüsüne ilişkin son yıllarda atılan en önemli adım Başkan Obama’nın ülkeye çocuk yaşta gelmiş gençlere tanıdığı yasallık hakkı oldu. Obama’nın gençlere tanıdığı bu hak Cumhriyetçi Parti’de rahatsızlığa neden oldu. Meclis Başkanı Boehner’in, Başkan Obama’nın ‘yetkisini aştığı’ gerekçesi ile konuyu mahkemeye taşıyacağı da ifade ediliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.