Obama: IŞİD’in İslam’la alakası yok

Obama: IŞİD’in İslam’la alakası yok

ABD Başkanı Barack Obama, radikal selefi IŞİD örgütünün İslamla alakası olmadığını net bir şekilde dile getirdi.

Beyaz Saray’da açıklamalarda bulunan Obama, IŞİD militanlara karşı yapılacak operasyonların genişletileceğini söyledi. IŞİD’e karşı mücadele kapsamında geniş bir koalisyona liderlik yapacaklarını vurgulayan Obama, Amerikan askerinin kara harekatına girmeyeceğini yineledi.

500’den fazla askeri danışmanın Irak’a gönderileceğini belirten Başkan Obama, IŞİD’le mücadele çerçevesinde Suriye’ye hava saldırısı bile düzenlenebileceğini ifade etti. Obama, “Amacımız açıktır. IŞİD’i kapsamlı ve sürdürülebilir terörle mücadele stratejisi ile azaltıp imha edeceğiz. IŞİD kanserini ortadan kaldırmak zaman alacaktır. Bu görevi yürüten askerler için her zaman riskler vardır. Ama bu, Irak ve Afganistan’daki savaşlardan farklı olacaktır. Yabancı ülkenin topraklarında bulunan Amerikan askerleri bu savaşa dahil olmayacaktır. ABD, hava gücünü kullanarak karada savaşan partner askerlere destek vererek IŞİD’e karşı mücadele edecektir. Eğer Amerika’yı tehdit edecek olursanız, saklanabileceğiniz hiçbir güvenli bölge olmayacak” dedi.

Bu stratejinin Yemen ve Somali’de başarı gösterdiğini savunan Obama, ön cephelerde savaşan ortaklara destek vererek Amerika’nın temel çıkarlarını tehdit eden kuvvetlere karşı mücadele edeceğini belirtti. Obama, “Herkesin şunu anlamasını istiyorum. IŞİD’ten topraklarımıza yapılacak saldırı istihbaratı almadık. IŞİD’ten gelen tehditlere karşılık mücadele etme yetkisine sahibiz. Ama Başkan ve Kongre’nin birlikte çalıştığı zaman daha güçlü olduğuna inanıyorum. Amerikalıların bu tehlikeye karşı birşlemiş olduğunu dünyaya göstermek için Kongre’den destek bekliyorum” diye konuştu.

Yeni Irak hükümeti, müttefikler ve Kongre ile yaptığı görüşmeler sonucunda Amerika’nın IŞİD tehdidini etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik yapacağını duyuran Obama, konuşmasında Amerikan askerinin kara harekatına girmeyeceğini tekrarladı. ABD başkanı, IŞİD’e karşı mücadelede Esed rejimine güvenmeyeceklerini, ortakların yardımlarına başvuracaklarını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.