Obama: IŞİD’e karşı başlatılan mücadele uzun vadeli olacak

Obama: IŞİD’e karşı başlatılan mücadele uzun vadeli olacak

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’e karşı başlatılan mücadelenin kısa sürede sonuçlanamayacağını ve uzun vadeli olacağını söyledi.

Başkan Obama, Washington’a davet edilen 21 koalisyon ülkesinin genelkurmay başkanları ve askeri liderlerine seslendi. Washington’daki askeri liderleri toplantısında temsil edilenler ile birlikte 60 kadar ülkenin IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona destek verdiğini ifade eden Obama, bunların arasında Irak, Türkiye, Arap ülkeleri, NATO’daki müttefikler ve dünya genelinden bazı ülkelerin yer aldığını kaydetti. Obama, “Yani bu IŞİD’e karşı dünya ülkelerinin dahil olduğu bir operasyon.” dedi.

Şu ana kadar IŞİD’e karşı önemli başarılar elde ettiklerini kaydeden Obama, bunları ‘Erbil’de IŞİD’in ilerlemesinin engellenmesi, Sincar Dağları’ndaki sivillerin katliamdan kurtarılması, Musul Barajı’nın geri alınması, Irak ve Suriye dolaylarındaki IŞİD hedef ve savaşçılarının yok edilmesi’ şeklinde sıralandırdı.

Son zamanlarda Irak’ın Ambar bölgesinde gerçekleşen çatışmalara odaklandıklarını dile getiren Obama, “Suriye’nin Kobani kasabasındaki durumdan dolayı derin endişe duyuyoruz.” dedi. Kobani saldırılarının Suriye ve Irak’taki IŞİD tehdidinin ciddiyetini gösterdiğini belirten Obama, “İki bölgede de koalisyonun hava saldırıları sürecek.” şeklinde konuştu.

IŞİD’e karşı başlatılan mücadelenin kısa sürede sonuca ulaşamayacağını ve uzun vadeli olacağını kaydeden Obama, “Koalisyonumuz uzun dönemli çabalar üzerine bir araya geldi. Ülkelerimiz IŞİD’in Irak ve Suriye halkı için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda hem fikir.” dedi. IŞİD için savaşan çok sayıda yabancı militan olduğuna dikkat çeken Obama, IŞİD’in bu yüzden sadece Ortadoğu değil ABD, Avrupa ve hatta terörist bağlantılarının bulunduğu Avustralya için dahi tehdit niteliği taşıdığını dile getirdi.

Bölgedeki tüm ülkerin bu kanserin kökünün kurutulması için nasıl birlikte çalışmaya başlayabileceklerine dikkat vereceklerini ifade eden Obama, “Ayrıca bundan etkilenen tüm insanlara insani yardım ulaştırmayı sürdüreceğiz. Burada 3 ülke söz konusu -Ürdün Lübnan ve Türkiye- bunlar sadece son bir kaç ayda değil birkaç yıldan bu yana Suriye’deki sivil savaşın sonucunda yerinden olan insanların olağanüstü ağır yüküne katlanıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Obama konuşmasına son vermeden önce Batı Afrika’daki Ebola salgınına hakkında da konuşmak istediğini söyledi. Salgından en çok etkilenen Liberya, Sierra Leone ve Gine’ye tıbbi ekipman ve çalışabilecek personellerin daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla bölgeye ABD askerilerini gönderdikleri kaydeden Obama, dünya ülkelerinin bu konuda yeterli adım atmadıklarını kaydetti. Obama, “Bazı ülkeler kapasiteleri olmasına rağmen henüz bir girişimde bulunmadı.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.