Obama, ilk defa Clinton ve Sanders hakkında konuştu

Obama, ilk defa Clinton ve Sanders hakkında konuştu

Başkan Barack Obama, Demokrat Parti’nin güçlü başkan aday adaylarından Hillary Clinton ile Bernie Sanders hakkında ilk defa konuştu.

Beyaz Saray’a seçilebilmek için Demokrat Parti içindeki önseçim mücadelesi veren eski Dışişleri Bakanı Clinton ile Vermont Senatörü Sanders’ın Iowa ile New Hampsihe eyaletindeki çekişmeleri akıllara 2008 yılını getirdi. Başkan Obama ile Clinton’ın arasında da 2008 yılında Iowa ile New Hampshire önseçimleri kıyasıya geçmişti.

Iowa önseçimlerinden bir hafta önce Politico adlı haber sitesine konuşan Obama, hem Bernie hem de Hillary ile zaman zaman konuştuğunu söyledi. Iowa önseçimi ile ilgili çok deneyimi olduğunu, kendisine danışılması durumunda bildiklerini paylaşacağını belirten Obama, “Ama kimsenin stratejisine burnumu sokma gibi bir amacım yok. Ama birileri fikrimi sorarsa paylaşmaktan mutlu olurum” dedi.

Hillary Clinton’ın yarışı önde götürüyor görünmesinden dolayı bazı dezavantajlar yaşayabileceğini belirten Obama, “Hillary’nin ayrıcalıklı bir durumu olduğunu düşünüyorum. Ancak önde olmanın getirdiği sorumluluklar var. İnsanların göremediği aydın ve parlıkları onlara göstermelisiniz. Bu onun (Clinton) için dezavantaj.” dedi.

Bernie Sanders’ın bulunduğu konuma rahatlıkla gelen biri olmadığını belirten Obama, Vermont Senatörü’nün kolay kolay pes etmeyeceğini de söyledi.

Sağlık Reformu, Wall Street Reformu konusunda Obama’yı geçmişte çok eleştiren Sanders hakkında Obama’nın hiçbir negatif söz etmemesi dikkat çekti. Yine Obama, 2008 yılındaki başkanlık yarışında çok sert atışmalarında bulunduğu Clinton hakkında da tek negatif söz ettiği görülmedi.

“CUMHURİYETÇİLERİN TARTIŞMASINI İZLEMİYORUM”

Politico muhabirinin Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarının televizyon canlı tartışma programlarını izleyip izlemediği sorusuna Obama, bakmadığını söyledi. Obama, tartışma programları ile ilgili bir konu hakkında konuşmak istemediğini belirterek, “Kendimi dahi seyretmekten hoşlanmıyorum. Cumhuriyetçilerin tartışmasını da kesinlikle izlemiyorum” dedi.

Mülakatta Obama, isim vermeden Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü başkan aday adayı Donald Trump’ı da eleştirdi. Obama şöyle devam etti; “Düşünün bir kere, ben John McCain’e karşı yarışırken (2008 yılı başkanlık seçimlerinde Obama’nın Cumhuriyetçi rakibi) birbirimizden çok farklı görüşleri savunuyorduk. Ama John McCain iklim bilimini inkar etmedi (Küresel iklim değişikliğini inkar eden Cumhuriyetçilere göndermede bulunuyor). John McCain, tüm Müslümanların ABD’ye girişi yasaklansın demedi. Cumhuriyetçilerin fikri sadece daha sağa yönelmedi aynı zamanda tanınmaz hale geldi.”

Iowa önseçimlerini takip edip etmediği yönündeki soruya ise Obama, “Herkesin bilmesini isterim ki burada başka bir meseleye yoğunlaşacak lüks içinde değil” diyerek tartışmaları yakından takip edemediğini ifade etti. .

Birliğin Durumu konuşma metnini hazırladığı bir saatte Oval Ofise bir görevlinin geldiğini belirten Obama, “Bir haftadan biraz daha fazla bir zaman önce Oval Ofiste oturmuş Birliğin Durumu konuşmamı yazıyordum. Birisi o sırada içeri girdi. Birkaç denizcimizin İran kara sularına girdikten sonra kaybolduklarını söyledi. Bu belki dramatik bir örnek oldu ama bu iş için beklenmedik bir şey değil” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.