Obama’dan Guantanamo’nun kapatılması için yeni hamle

Obama’dan Guantanamo’nun kapatılması için yeni hamle

ABD Başkanı Barack Obama, büyük tartışmalara sebep olan Guantanamo hapishanesinin kapatılması için Kongre’ye yeni bir plan sunacaklarını söyledi. Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Savunma Bakanı Ashton Carter ile gazetecilerin karşısına geçen Obama, Guantanamo’daki gözaltı tesislerinin, ülkenin ulusal güvenliği ve ABD değerlerini zayıflattığını belirtti.

Obama yönetimi, uzun süredir Guantanamo hapishanesinin kapatılmasını istemesine rağmen, Kongre’de Cumhuriyetçi Parti üyeleri buna karşı çıkıyor ve Obama’nın bu konuda adım atmasını zorlaştırıyor.

Başkanlığa seçildiği günden beri Guantanamo’yu kapatmaya çalışan Obama son hamlesini yapmaya hazırlanıyor. Kendisinden sonra gelecek başkana bu sorunu bırakmak istemediğini belirten Obama, Guantanamo’nun ABD’nin ulusal güvenliliği zayıflattığı ve kapatılması gerektiğini söyledi. Tesisin, terörle mücadeleye zarar verdiğini belirten ABD Başkanı, “Guatanamo’nun terörist yetiştirmek için propaganda aracı olarak kullanıldığını” ifade etti. El Kaide, IŞİD gibi terör örgütleri mücadele ettiklerinde, istihbarat, özel operasyonlar ve diplomasi başta olmak üzere birçok farklı yöntem kullandıklarını ve bunlardan bazı dersler çıkarttıklarını anlattı. Terörle mücadele sırasında edindikleri tecrübelerden Guantanomo’nun ABD’nin güvenliğini artırmadığı sonucu çıkarttıklarını belirten Obama, “Guantanomo ABD’nin güvenliğini tehlikeleye sokuyor. Bu sadece benim görüşüm değil, uzmanlar ve birçok askerlerin görüşü de o yönde.” diye konuştu.

Bu sorunun çözümünü bir sonraki başkana bırakmak istemediğini belirten Obama “Bu tesisi açık bırakmak bizim değerlerimize terstir. Dünyadaki duruşumuzu zayıflatmaktadır.” dedi. Başkan Obama, ABD’nin hukukun üstünlüğü konusunda model bir ülke olduğunu altını çizdi.

Obama, Küba’daki hapishanenin, ABD bütçesine yük olduğunu da hatırlatarak tesisin kapatılması ile birlikte ülkenin 85 milyon dolarlık masraftan kurtulacağını söyledi.

Kendisinden önce ABD Başkanı George W.Bush’un da tesisleri kapatmaya çalıştığını hatırlatan Obama, Kongre’den yeni planı ile ilgili destek istedi. Seçim döneminde de insanların doğru bilgilendirilebileceğini belirten ABD Başkanı “Halihazırda, tehlikeli teröristleri ABD’de tutuyoruz. Ve herhangi bir hadise yaşanmadı. İyi yönettik.” diye konuştu.

Mahkumların ABD’de bulunmasının Küba’da tutulmasından 65-85 milyon dolar daha az maliyetli olduğu belirtildi.

Obama’nın planına göre Guantanomo’da bulunan 35 mahkum, maksimum güvenlik önemleri ile mahkumları kabul edecek yabancı ülkelere transfer edilecek.

Daha fazla mahkumunun transfer olup olmayacağını incelemek için 2 askeri komisyon kurulacak.

Terör eylemine katılanlar tutuklanıp yüksek güvenlikli hapishanelerde kalmaya devam edecek. Yargılamalar legal olarak yapılmaya devam edilecek.

Planın son maddesine göre, 35 tutuklunun kendi ülkelerine gönderilmesinden sonra geriye kalanlar Amerikan topraklarına yüksek güvenlikli merkeze nakledilecek.

Guantanamo tutuklularının nakli için hazırlanan tasarılar Kongre tarafından daha önce veto edilmişti. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre’de yeni planın kabul edilmesi ise zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.