Obama, göçmenlik yasasında Cumhuriyetçilerle restleşmeye devam ediyor

Obama, göçmenlik yasasında Cumhuriyetçilerle restleşmeye devam ediyor

Başkan Barack Obama, bir yıldır Temsilciler Meclisi’nde adeta dondurulan ‘Göçmenlik Reformu’ yasa tasarısı için Cumhuriyetçilerle restleşmeye devam ediyor. Kendisini kanun hükmünde kararname yetkisini mahkemeye taşımakla tehdit eden Cumhuriyetçilere, ‘‘Dava edeceksen et.’’ diye sert çıkan Başkan Obama’nın, bugün Beyaz Saray’da yapılacak olan 17 göçmen asker ve 7 asker eşinin vatandaşlık töreninde yine benzer mesajlar vermesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in (Cumhuriyetçi Parti-Ohio) iki gün önce hem Başkan Obama’nın kanun hükmünde karaname çıkarma yetkisini hem de kanun hükmünde kararname ile yürülüğe soktuğu genç kaçak göçmenlere yasallık hakkı tanıyan reform paketinden bir maddeyi dava edebileceklerini söylemişti.

Başkan Obama, Meclis’ten göçmenlik reform paketini onaylamasını istemiş, aksi takdirde kanun hükmünde kararname ile güneybatı sınırından son yıllarda rekor seviyede artış gösteren kaçak çocuk göçmen girişine ek tedbirler alacağını söylemişti. Obama’nın almak istediği tedbirler arasında iki husus dikkat çekiyor. Bunlardan ilki sınırdışı edilme sürecini hızlandırma, ikincisi ise bunun gerçekleştirilebilmesi için 2 milyar dolarlık ek bütçe.

Kamuoyu, Obama ile Meclis arasındaki bu çekişmenin artarak devam edeceği görüşünde. Cumhuriyetçilerin, Obama’nın kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisini mahkemeye taşıması durumunda buradan gelecek cevabım olumsuz olacağı öngörülüyor. Yine kaçak genç göçmenlere yasallık tanıyan kanun hükmünde kararnamenin de Yüksek Mahkeme’de iptal edilmesi beklenmiyor. Zira Amerika’da verilmiş bir hakkın bireylerden geri alınması ancak kişinin oldukça ciddi suç işlemesi ile mümkün olabiliyor. Ancak, Obama Boehner ile anlaşmaya varamaz ise Cumhuriyetçilerin, göçmenlerin statüsü ile ilgili geniş kapsamlı ve süreklilik arz edecek olan reform paketi muhtemel.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.