Obama dinleme skandalı sonrası Merkel’e güvence verdi

Obama dinleme skandalı sonrası Merkel’e güvence verdi

Başkan Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ABD ve AB arasındaki casusluk krizini de ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Obama, Merkel’e, ABD’nin, Avrupalı müttefikleri ve ortaklarının kaygılarını ciddiye aldığı yönünde güvence verdi.

 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre; Obama ve Merkel, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından yürütüldüğü iddia edilen izleme faaliyetlerine dair son haberleri konuştu. Obama’nın Merkel’e, ABD’nin Avrupalı müttefikleri ve ortaklarının kaygılarını ciddiye aldığı yönünde güvence verdiği kaydedildi. Beyaz Saray açıklamasında, iki liderin terörle ve ABD’nin Almanya ve müttefiklerinin güvenliğine yönelik diğer tehditlerle mücadelede ülkelerindeki istihbarat servisleri arasında devam eden yakın işbirliğinin önemini tekrar teyit ettikleri belirtildi. Obama ve Merkel, bu konuları daha detaylı ele almak üzere gelecek günlerde ABD ve Alman güvenlik yetkilileri arasında üst düzey bir toplantı düzenlemeyi kararlaştırdı. İki lider ayrıca, Adalet Bakanı Eric Holder’in teklif ettiği üzere, en erken 8 Temmuz’da istihbaratın toplanması ve idaresinin yanı sıra gizlilik ve verilerin korunmasıyla ilgili sorularda ABD-AB/AB Üye Ülkeler diyaloğunun başlatılmasını dört gözle beklediklerini dile getirdi.

 

Obama ve Merkel’in, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin başlatılmasına güçlü desteklerini yenilediği de ifade edildi.

 

SPD VE FDP MERKEL’İN TEPKİSİNİ ZAYIF BULUYOR

 

Alman Hükümet Ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), Merkel’in dinleme skandalına tepkisini zayıf buldu. FDP Genel Başkan Yardımcısı Christian Lindner, ABD ile yapılan otomatik bilgi değişiminin durdurulmasını talep etti. Lindner, “Bilgi değişimi ancak vatandaşın özgürlüklerine karşı anlayış olduğu zaman yapılabilir.” dedi.

 

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise hükümetten hukuki adımlar atmasını istedi. Federal Savcılığı harekete geçmeye çağıran Gabriel, ABD’nin yaptığının anayasa tarafından koruma altına alınan temel hakların ihlali olduğunu savundu.

 

SNOWDEN’E ALMANYA’DAN SIĞINMA HAKKI YOK

 

Almanya, eski CIA ajanı Edward Snowden’e sığınma başvurusunu reddetti. Yasaların gerektirdiği şartları taşımadığı için Snowden’in başvurusunun kabul edilmediği belirtildi. Hükümetin kararına tepki gösteren başta Korsanlar Partisi olmak üzere bazı kuruluşlar dün tarihi Brandenburg Kapısı önünde “Snowden’e sığınma hakkı verilmesi” için destek yürüyüşü gerçekleştirdi. SPD Genel Başkanı Gabriel, Almanya’nın Snowden’i sorgulayarak “Tanık Koruma Programı’na” alabileceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.