Obama, Cumhuriyetçilerin yoğun itirazlarına kulak asmadı

Obama, Cumhuriyetçilerin yoğun itirazlarına kulak asmadı

Başkan Barack Obama, muhalefetin yoğun itirazlarına rağmen Yüksek Mahkeme için bir yargıcı aday gösterdi.

Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Yüksek Mahkeme üyesi Antonin Scalia’nın yerine Yargıç Merrick Garland’ı aday gösteren Obama, “Garland yalnızca ABD yasalarını en iyi bilenlerden biri değil, aynı zamanda işinde mütevazı, dürüst, mükemmel şekilde tarafsız. Bu yüzden onu seçtim” dedi. ABD Başkanı, Garland’ın hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların takdirini kazanmış deneyimli bir yargıç olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler, görev süresi bu yıl dolacak olan Obama’nın Yüksek Mahkeme’de boşalan üye yerine aday göstermesine karşı çıkıyordu.

Garland’ın Yüksek Mahkemeye atanabilmesi için Senato’nun onayı gerekiyor. 

Daha önce Senato Yargı Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Senatör Orrin Hatch da Garland’ın aday gösterilmesi gerektiğini söylemişti.

Washington DC bölgesi yargıcı olan Garland, 63 yaşında. Hali hazırdaki görevi için 1997 yılında aday gösterildiğinde 23 aleyhte oya karşılık, 76 lehte oyla atanan Garland’ın o dönem atamasına karşı çıkan 23 senatörden 5’i hala Senato’da. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Senatör Chuck Grassley, Senatör Jeff Sessions, Senatör Richard Shelby ve Senatör Mike Enzi’nin Garland’ı tekrar veto etmesi beklenir.

McCONNELL: SENATO ATAMAYI BU YIL ONAYLAMAYACAK

Başkan Obama’nın Garland’ı Yüksek Mahkeme’ye aday göstermesinin hemen ardından bir açıklama yapan senato çoğunluk lideri McConnell, Senato’nun atamayı onaylamak için bu yıl oylamaya gitmeyeceğini söyledi. Kasım ayında yapılacak seçimlerin beklenmesini ve yeni seçilecek başkanın Yüksek Mahkeme’ye aday göstermesi gerektiğini tezini yineleyen McConnell, “Bu atama halkın göstereceği irade doğrultusunda yapılmalı” dedi.  

GARLAND, MUHALEFET BLOĞUNU KIRABİLECEK Mİ?

Çoğunluk Lideri McConnell, daha önce Obama kimi aday gösterirse göstersin Senato’nun bunu onaylamayacağını açıklamıştı. McConnell, bu açıklamasını Scailia’nın ölümünden bir iki saat sonra yapmıştı.

McConnell, Senato’da Cumhuriyetçi Partili senatörlerin lideri konumunda. Ancak siyasi uzmanlar, Garland ismine şimdiden 7 Cumhuriyetçi senatörün destek vereceği yorumunda bulunuyor. Senato’daki Demokratlarınsa tamamının Garland’a destek vermesi bekleniyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.