Obama, askeri tatbikatları iptal etti, yardımlara değinmedi

Obama, askeri tatbikatları iptal etti, yardımlara değinmedi

Başkan Barack Obama, Mısır’daki askeri rejimin 500’den fazla insanın ölümüne yol açan sert müdahalesinin ardından bu ülkeyle olan askeri tatbikatı iptal etti. Mısır yönetiminin göstericilere tavrını şiddetle kınayan Obama, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık askeri yardımlar konusuna ise yine değinmedi.

Massachusetts eyaletine bağlı Martha’s Vineyard adasında tatilde olan Obama, Mısır’daki gelişmeler üzerine bir basın açıklaması yaptı. Obama, iki yıldan uzun bir önce Mısır halkının değişim talebi dolayısıyla heyecan duyduklarını ifade etti. O dönemde değişimin kolay olmadığını vurguladıklarını belirten Obama, bununla beraber ABD olarak şiddet karşıtı, uluslararası haklara saygı, politik ve ekonomik reform süreci gibi prensipleri sıraladıklarını da dile getirdi.

Ülkelerin bu prensiplerle daha istikrarlı ve başarılı olacaklarını inandıklarını ifade eden Obama,“Bu yüzden son yaşananlardan dolayı büyük endişe duyuyoruz. Durumun karmaşıklığını anlıyoruz. Muhammed Mursi demokratik seçimlerle göreve gelmiş bir cumhurbaşkanıydı. Onun hükümeti kapsayıcı değildi ve tüm Mısır halkının görüşlerini saygı duymuyordu.” şeklinde konuştu.

Son gerçekleşen olaylardan sonra Mısır ile geleneksel ortaklıklarının normalde olduğu gibi devam edemeyeceğini dile getiren Obama hükümetin eylemlerini kınadıklarını söyledi. Obama, “ABD Mısır geçici hükümeti ve silahlı kuvvetler tarafından gerçekleştirilen eylemleri şiddetle kınıyor. Sivillere uygulanan şiddetten duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Barışçıl protesto hakkı dahil uluslararası hakları desteklediklerinin bir kez daha altını çizen Obama, “Mısır otoritelerini uluslararası insan haklarına saygı duymaya çağırıyoruz. Göstericelere eylemlerini barışçıl şekilde yapmaları çağrısında bulunuyoruz ve kiliseler dahil protestocular tarafından yapılan saldırıları kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AMERİKA MISIR HALKININ GELECEĞİNE KARAR VEREMEZ

Obama Mısır’da yaşanan gelişmelere beklenildiği gibi müdahil olmamalarını ise şu sözlerle savundu: “Amerika Mısır halkının geleceğine karar veremez. Bu Mısır halkının vazifesi. Biz herhangi bir parti veya politik ismin yanında değiliz. Biliyorum ki bu ABD’yi, Batıyı ve diğer uluslararası aktörleri yanlış giden şeylerde suçlamak için içeriden çıkarılan bir kışkırtma.”

ABD ile Mısır savunma güçleri arasında iki yılda bir askeri tatbikat düzenleniyor. Bu tatbikatlardan birisi de önümüzdeki ay düzenlenmesi bekleniyordu. Obama açıklamasında bu sabah Mısır hükmetine gelecek ay yapılması planlanan askeri tatbikatı iptal ettiklerini ilettiklerini duyurdu. Obama ayrıca, “Bunun da ötesinde ulusal güvenlik ekibimden geçici hükümetin uygulamalarını ve Mısır-ABD ilişkilerine saygılı bir şekilde atılması gerekecek adımları değerlendirmelerini talep ettim.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.