Obama; Amerika’nın ilk eşcinsel, kadın, Yahudi, Asyalı ve Latino başkanı

Obama; Amerika’nın ilk eşcinsel, kadın, Yahudi, Asyalı ve Latino başkanı

Amerikan medyası bugüne kadar Beyaz Saray’ın ilk siyahi patronu olan Başkan Barack Obama için yaptığı yakıştırmalara son olarak ‘‘eşcinsel’’ de eklendi. Eşcinsel evliğliğin devlet tarafından tanınması konusunda geçen hafta verdiği mülakat sonunda ünlü Newsweek dergisi Obama için, ‘‘İlk Eşcinsel Başkan’’ kapağı ile piyasaya çıktı.

Başkan Obama için Newsweek, ‘‘Eşcinsel olmayan ancak verdiği destek ile geylerin sembolü olan gökkuşağı rengindeki haleyi hakketti’’ ifadelerini yazadı. Başkan Barack Obama, ilk eşcnsel başkan ilan edilmeden önce de farklı millette hatta farklı cinsten de ilkleri sözkonusu olan birisi. 2008 seçim yılı döneminde kadın haklarına verdiği destek nedeni ile yine Newsweek dergisi ‘‘Obama İlk Kadın Başkanımız’’ tanımlamasını yapmıştı.
Newsweek’in Obama için ilk kadın yakıştırması 2010 yılında Washington Post’un köşe yazarlarından Kathleen Parker tarafından da yine gündeme taşınmış ve Başkan’ın sorunları ele alma yönteminin daha çok kadınsı olarak yorumlamıştı.

israel110926 cover 260x350 Obama ilk Yahudi başkan olarak da ilan edilmişti. New York Magazine isimli dergi Amerika’nın ünlü yazarlarından siyahi Toni Morrison gibi Başkan Obama’nın olayları ayrı ayrı değerlendirmesine dikkat çekmiş ardından da Beyaz Saray görevlisi Abner Mikva’nın sözlerini kapağına taşımıştı. Mikva, ‘‘Tüm bunlar geçtikten sonra insanlar Barack Obama için bizim ilk Yahudi başkanımız diye anacaktır’’ demişti.

‘‘Obama Amerika’nın ilk AsyalıBaşkanı’’ yakıştırması da Fransız haber ajansı AFP tarafından 2009 yılında yapılmıştı. ‘‘Obama ilk Asyalı-Amerikan başkan’’ başlığı ile abonelerine haber geçen AFP, bu yakıştırmayı Başkan’ın kabinesinde üç bakanın Asya kökenli olması nedeniyle vermişti. AFP aynı haberde şu ifadeleri kullanmıştı; ‘‘Başkan Obama, iktidarının ilk yüz gününde kabinesinde üç Asyalı bakan olmasının yanında ilk ilgilendiği konu Pasifik bölgesi oldu. Japon başbakanı ülkesine davet eden Başkan Obama, Dışişleri Bakanı Hillary R. Clinton’ı da göreve atatıktan sonra ilk resmi ziyaretini Asya ülkelerine yapması için gönderdi’’ diye yazmıştı.

Yahudi, Asyalı başkan olmak ile yetinmedi yine ülke nüfusunun yüzde 15’ine denk ‘‘Latin Amerika kökenli ilk başkan Obama’’ yakıştırmasına da maruz kaldı. Yine 2009 yılında göçmen kanununa verdiği destek nedeniyle Obama için Latin Amerikalıların önde gelen isimlerinden Geraldo Rivera, ‘‘Barack Obama, ilk İspanyol başkandır; nasıl Bill Clinton ilk siyahi başkan ise’’ ifadelerini kullanmıştı.  

Amerika başkanlarının farklı renk veya milletten ilan edilmelerine aslında hiç de yabancı değil. Başkan Bill Clinton için de 1998 yılında ‘‘İlk Siyahi Başkan’’ yakıştırması ile gündeme gelmişti. Beyaz Saray’a taşınmadan önce Arkansas eski valisi de olan Clinton, yalnızca Afro-Amerikalılar tarafından çok sevilen Başkan olmasının yanında abur-cubur yemek alışkanlığı ile de bu yakıştırmayı almıştı. New Yorker dergisi Toni Morrison’ın ilk defa dile getirdiği ‘‘Clinton’n Amerika’nın ilk siyahi başkanı’’ yakıştırmasını hak ettiği alışkınlarını o dönem şöyle kamele almıştı; ‘‘Fakir bir aile çocuğu, anne-babası ayrı, işçi sınıfına mensup aileden gelme, saksofon çalan, McDonald’s dan beslenen.’’

George W. Bush için de Foreing Policy dergisinde Suhail Khan bir yazısında Başkan’ın İslam dünyasına uzaklığını ifade edebilmek için ‘‘Bush, Amerika’nın İlk Müslüman Başkanı’’ ironisini kullanmıştı. Ancak bu yakıştırma daha sonra hiçbir gazete veya yazı da kullanılmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.