Obama, 1915 yılı olaylarıyla ilgili olarak “büyük felaket”  ifadesini kullandı

Obama, 1915 yılı olaylarıyla ilgili olarak “büyük felaket” ifadesini kullandı

Başkan Barack Obama, Ermenilerin soykırım olarak gördüğü 1915 olaylarının 98. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada önceki yıllarda olduğu gibi Ermeni dilinde ‘Büyük Trajedi’ anlamına gelen ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullandı.


Obama, 24 Nisan açıklamasında şu ifadeler yer verdi:


“Bugün Meds Yeghern’i anıyor ve 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden birinde can verenleri onurlandırıyoruz. 98 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1,5 milyon Ermeni katledildi ya da ölüm yürüyüşüne zorlandı.


Şu anda kaybolmuş hayatları ve konuşulamayacak acıları anmak için duraksıyoruz. Böyle yaparak dünyadaki milyonlarla beraber ABD içindeki eyaletler, müesseseler, toplum ve aileler olarak onları anıyoruz. Kendimize de tarihin karar sayfalarını tekrar etmemeyi hatırlatıyoruz.


Ben defalarca 1915’te olan olaylar hakkında görüşümü ifade ettim ve o görüşlerim değişmedi. Gerçekleri kesin, net ve doğru onaylamak herkesin menfaatine olur. Ülkeler geçmişlerindeki acılı parçaları kabul eder ve onlarla hesaplaşırsa gelecek adına temel hoşgörü ve adalette daha da güçlenirler.


Biz Amerika olarak kendi tarihimizin karanlık dönemleri ile uzlaşma çabasında olduğumuz gibi, bundan da ders alıyoruz. Bu yolu seçmiş cesur Ermeniler ve Türkleri anlıyoruz ve ben dahil daha fazlasını yapmaları adına cesaretlendirmek için arkalarında duruyoruz.


Ermenilerin tarihi ve mirası boyun eğmez bir ruh ile mühürlü ve büyük zorluk ve acı çekmelere çok dayanıklı. ABD; Ermeni-Amerikalıların topluma, kültüre, ve sosyal hayata yaptıkları katkılarla daha güçlü. Biz insanlığın özgürlüğü ve asaletine saygı duyan, demokrasiye değer veren, ulusun inşasında çalışarak ecdatlarını gururlandıran Ermenistan halkını destekleyerek bu katkıya büyük ölçüde cevap veriyoruz.


Bugün biz Ermenistan ile ‘Büyük Felaket’in korkunçluğunu hatırlatmak için her yerde birlikteyiz, kaybedilenlerin hatırlarını onurlandırıyoruz ve Ermenistan halkına ebedi yükümlülüğümüzü beyan ediyoruz.”

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.