Newt Gingrich de adaylıktan çekliyor

Newt Gingrich de adaylıktan çekliyor

Cumhuriyetçi Parti’nin kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde başkan aday adayı Newt Gingrich, önümüzdeki hafat salı günü yarıştan çekileceği yönündeki haberleri yalanlamadı.

Basında çıkan haberlere göre Temsilciler Meclisi eski başkanı olan Newt Gingrich önümüzdeki hafta salı günü adaylık yarışından çekileceği iddia ediliyor. Gingrich’in yarıştan çekilmesi durumunda Cumhuriyetçi Parti içinde Başkan Barack Obama’nın rakibi olabilmek için yarışan iki aday adayı kalmış olacak. Bunlardan birisi partinin başkan adayı olacağına artık kesin gözü ile bakılan milyoner işadamı Mitt Romney ile devletin küçülmesini savunan ancak önseçimlerde beklediği desteği bulamayan Texas milletvekili Ron Paul.

Dün beş eyalette birden yapılan Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde bir varlık gösterememesi üzerine adaylıktan çekilme yolunda karar aldığı ileri sürülüen Gingrich’in, özellikle Delaware eyaletinde yaşadığı seçim hezimetinin aldığı kararda etkili olduğu ileri sürülüyor. Dün 5 eyaletteki seçimlerin Delaware dışındaki yerlerin hepsinde sonuncu gelen Gingrich, bugün Kuzey Carolina’da katıldığı seçim toplantısında da yenilgisini kabul eden beyanlarda bulundu. Gingirch burada Massachusetts eski valisi Mitt Romney’i de önseçimlerdeki başarısından dolayı tebrik etti.  
Delaware eyaletindeki önseçim için yoğun çaba göstermesine rağmen Mitt Romney’e karşı yaklaşık yüzde 30 oy farkı ile kaybeden Gingrich, bugüne kadar Güney Carolina ile Georgia eyaletlerinde yarışı önde tamamlamıştı. Gingrich’in seçim ekibi Delaware’deki önseçimler öncesi bu eyalette iddialı olduklarını savunmuş kaybetmeleri durumunda ise yeni bir yol haritası üzerine düşünebileceklerini dile getirmişti.

Romney-wins-in-Northern-Marianas-caucus-EN14ENJQ-x-large
ROMNEY SEÇİMLERİ KAZANMAKLA KALMADI RAKİPLERİNE FARK ATTI

Dün New York, Pennsylvania, Connecticut, Rhoad Island ile Delaware eyaletlerinde yapılan önseçimlerin hepsini Mitt Romney rakiblerine oranla açık ara kazandı.
Romney New York’ta yüzde 62.4, Pennsylvania’da yüzde 58, Rhoad Island’da yüzde 63.2, Connecticut da 67.5 ile Delaware eyaletinde ise yüzde 56.5 oranında oy almayı başardı.

Romney’in bu zaferi siyasi camiada sürpriz olarak karşılanmadı. Daha liberal eğilimli olan Kuzeydoğu eyaletlerinde Romney’in önseçimleri kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu ki dünkü seçim sonuçları da beklentileri haklı çıkardı. Dünkü seçim sonuçlarının tek ilginç yanı ise Romney’in adaylarına karşı elde ettiği açık ara oy farkı oldu.

Dünkü 5 eyalet içinde kendisine en yakın oyu Newt Gingrich, Dealware eyaletinde aldı ki orada bile yüzde 30 oranında Romney rakibinin üzerinde oy almayı bildi. Bir anlamda dünkü önseçim hem Gingrich hem de Paul adına tam bir hezimet oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.