New York’ta Demokratlar ‘De Blasio’, Cumhuriyetçiler ‘Lhota’ dedi

New York’ta Demokratlar ‘De Blasio’, Cumhuriyetçiler ‘Lhota’ dedi

Amerikan siyasetinde en önemli makamlardan biri olan New York Şehri belediye başkanlığı için Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’nin aday adayları dün ön seçime girdi. Cumhuriyetçilerde yarışı Joe Lhota kazanırken Demokratlarda ise yüzde 40.3 oy alan Bill de Blasio ilk sırada geldi. Demokratlar Parti’de yüzde 50 oranını hiçbir aday aşamadığı için seçimlerde ikinci turun yapılması gerekiyor. Eğer de Blasio’nun rakipleri yarıştan çekilmezse 1 Ekim’de ikinci tur seçimlerine gidilecek. Demokratlardaki parti içi yarışı kazanan adayın ise belediye başkanlığını kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

William C. Thompson Demokrat Parti’deki önseçimde De Blasio’nun ardından ikinci sırada geldi. Resmi olmayan oy oranlarına göre Thompson yüzde 26.2, Christine Quinn yüzde 15.5, John Liu yüzde 7 ve Anthony Weinner yüzde 4.9 oranında oy aldı.

Bu yılın sonunda görev süresi dolacak olan ve 12 yıldır koltuğunu koruyan Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in yerine seçilecek adaylar içinde ismi öne çıkan De Blasio, oldukça demokrat ve liberal bir kimliğe sahip. Lisans eğitimini New York Universitesi’nde tamamlayan, yüksek lisansını da Columbia Üniversitesi’nden alan De Blasio, Demokrat Parti aday adayları içinde Bloomberg tarafından en sevilmeyen kişi. Bloomberg’in son 12 yıldır şehri şirket havasında yönetmesine karşı gelen De Blasio, şimdiki belediye başkanının uygulamaya koyduğu bazı politikalarını değiştireceği sözünü verdi. Bunların başında da şehri bir polis devleti görünümüne sokan ‘Dur ve Ara’ (Stop & Frisk) uygulaması geliyor. Polis bu uygulama ile şüphelendiği her kişiyi durdurup arama yetkisine sahip. De Blasio, başkan olması durumunda ilk icraatının bunu kaldırmak olacağını söyledi.

Şehirdeki Yahudilerin çoğunlukla desteklediği ve dünkü seçimde ikinci gelen William C. Thompson, ikinci tur seçimi için kampanyasını sürdüreceğini söyledi. Bloomberg’in icraatlarını sürdürme sözü veren Thompson, hiçbir oyun yok sayılmaması gerektiğini belirterek gerekirse oyların tekrar sayılmasını isteyeceği mesajını verdi.

Seçildiği takdirde Bloomberg’in uygulamalarını devam ettireceği sözünü veren bir diğer aday olan Şehir Meclis Başkanı Quinn ise kendi seçim bölgesinde dahi de Blasio’ya yenilmekten kurtulamadı. Hırçın yapısı ile dikkat çeken Quinn, şehir içinde turist taşıyan bisikletçilere karşı. Bu yüzden Quinn’in kaybetmesine daha çok bisiklet işi ile uğraşan Türkler sevindi.

New York şehrindeki bazı cami imamlarının desteklediği Tayvan asıllı John C. Liu, oyların yalnızca yüzde 7’sini alabildi.

İsmi skandallarla birlikte anılan ve 2011’e kadar Demokrat Parti’nin New York federal eski milletvekili olan Anthony Weiner ise oyların sadece yüzde 4.9’unu alabildi. Eşinin Müslüman olmasından dolayı bir Yahudi’nin hakaretine dahi uğrayan Weiner’ın geçmişte sosyal medyadan yapmış olduğu uygunsuz yazışmalar belediye başkanlığı seçimlerinde de başına dert oldu. Weiner, federal milletvekilliği görevinden de yine sosyal medya üzerinden paylaştığı uygunsuz fotoğrafların basına sızması nedeniyle istifa etmişti.

Demokrat Parti’nin New York şehrinde 3 milyon kayıtlı seçmeninin bulunduğu ancak dünkü seçimlere yalnızca yüzde 20 oranında katılım sağlandığı görüldü.

YUNANLI ADAY KAYBETTİ

Yunan asıllı milyarder işadamı John A. Catsimatidis’i geride bırakarak Cumhuriyetçilerde önseçimi kazanan Joseph J. Lhota, şehrin toplu ulaşımını sağlayan ‘Metropolitan Transportation Authority’nin (MTA) bir dönem başkanlığını yürüttü.

Lhota, New York şehri eski belediye başkanlarından Rudolph W. Giuliani’nin da yardımcılığını yapmıştı. Giuliani döneminde belediye yönetimi şehirdeki suç oranının düşürülmesi ve güvenlik konularında oldukça başarılı çalışmalara imza atmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.