New Hampshire’da bir vali elenecek

New Hampshire’da bir vali elenecek

Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışında tüm dikkatler Iowa ile New Hampshire eyaletine kilitlenmiş durumda.

Bu iki eyalette zafer elde etmenin ABD siyasetinde açılımı, adaylık yarışını da büyük ihtimalle kazanmak anlamına gelmesi açısından kritik öneme sahip. Iowa eyaletinde Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Donald Trump ile Teksas Senatörü Ted Cruz arasında yarışın geçeceğini gösteriyor.

Bir diğer kritik eyalet olan New Hampshire da ise New Jersey Valisi Chris Christie ile Florida eski valisi Jeb Bush’un amansız mücadele verdiği dikkat çekiyor. Christie ile Bush, önseçim yarışındaki geleceklerini New Hampshire eyaletinde elde edecekleri sonuca bağlamış görünüyor.

Hem Christie hem de Bush, muhafazakar parti içindeki adaylık yarışında umut veren bir konumda görünmüyor. Parti’nin 12 başkan aday adayı içinde Christie ile Bush anketlere göre ilk üçte yer almıyor. Her iki aday da New Hampshire önseçimini ‘ya tamam ya devam’ olarak görüyor. Christie ya da Bush New Hampshire da kazanamamaları durumunda büyük ihtimalle adaylık yarışından çekilecekleri öngörülüyor.

İkilinin birbirlerine sürekli gönderme yapmalarını da Politico adlı siyasi haber protalı ‘‘Valilerin son direnişleri’’ olarak değerlendirdi.

Bush’a destek veren ‘‘Right to Rise’’ adlı super PAC, New Hampshire eyaletinde yayın yapan yerel basına verdiği reklamda New Jersey Valisi Christie’nin muhafazakar biri olmadığını savunuyor.

Christie ile Bush birbirinin önüne geçmeye çalışırken New Hampshire eyaletinde de Iowa’da olduğu gibi Donald Trump anketlere göre önde görünüyor. Public Policy Polling (PPP) adlı şirketin kamuoyu yoklamasına göre Trump, New Hampshire da açık ara önde.

Önceki gün açıklanan anket sonucuna göre Trump, eyalette yüzde 29 oranında destek alırken, muhafazakar partinin başkan adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio’nun yüzde 15 ile ikinci olduğu görülüyor. Eyalet genelinde yapılan ankette üççüncü sırada New Jersey Valisi Christie ile Ohio Valisi John Kasich yüzde 11 destek ile yer alıyor.

Jeb Bush ve Ted Cruz ise yüzde 10 oranında muhafazakar seçmenden destek aldığı görülüyor. Ankette göre emekli doktor Ben Carson ile eski CEO Carly Fiorina yüzde 4, Kentucky Senatörü Rand Paul yüzde 3, Arkansas eski valisi Mike Huckabee ile eski senatör Rick Santorum yüzde 1 ve Virginia eski valisi Jim Gilmore da yüzde 1’in altında oy aldığı kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.