Netanyahu, Obama’ya göz kırpttı ama geri adım atmadı

Netanyahu, Obama’ya göz kırpttı ama geri adım atmadı

İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu, Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde (AIPAC) yaptığı konuşmada, iki ülke arasında mevcut krizin farkında olduğunu ancak köklü ve güçlü ilişkilerinin daha da ileriye taşıyacaklarını söyledi. Bibi konuşmasında Obama’ya saygı duyduğunu ancak İran’ın nükleer çalışmasına karşı duruşunda da geri adım atmayacağı mesajını verdi.

ABD siyasetinde krize neden olan Bibi’nin ziyaretinin ilk gününde Washington DC’de düzenlenen AIPAC’ın yıllık kurultayına katıldı. Washington’da yapılan kurultay toplantısında Bibi, İsrail-ABD ilişkileri için ‘‘İttifakımızın sesi ve dostluğumuz güçlü’’ dedi.

Amerika ile İsrail arasındaki ilişkilerin İsrail devletinin kurulmasından sonra zaman zaman sıkıntıda yaşasa hep güçlenerek devam ettiğini belirten Netanyahu, “Ara sıra anlaşmazlıklar olsa da Amerika ve İsrail arasındaki dostluk her geçen yıl daha da güçleniyor. Mevcut anlaşmazlıkta yine bizim dostluğumuzu gelecekte daha da büyümesine, güçlenmesine yol açacak. Neden diye sorrarsanız sana söyleyeyim: Çünkü bir aynı hayali paylaşıyoruz. çünkü bizler aynı dünya için dua ve umut ediyoruz.’’ dedi.

Bibi, ABD’nin liberal basınına göre İsrail’e karşı herhangi bir tehdit unsuru gördüğünde tavsiyede bulunma yerine Washington’a agresif davranmasının iki ülke ilişkilerine zarar verdiği yönünde. Bibi, Obama yönetiminin İran ile devam eden nükleer diplomasi çabalarını İsrail’in güvenliğini riske ettiğine inandığını açıkca dile getirmişti. Yarın Kongre’de konuşacak olan Netanyahu’nun İsrail’in güvenliğinin tehlike altına atıldığı yolunda eleştiride bulunması bekleniyor. Bibi’nin Kongre’deki konuşmasının içeriği, Obama hükümetinin İran’ın nükleer çalışmasına yaklaşımının bölge ve İsrail için tehlike risklerini azaltmadığı şeklinde olması bekleniyor.

Henüz Kongre’de yapmadığı konuşması için çok şeylerin yazılıp konuşulduğunu belirten Bibi, İran’ın dünyada teröre destek veren ülke olduğu iddiasını yineledi. AIPAC’in kurultayına katılan yaklaşık 15 bin kişiye hitaben Bibi, ‘‘İran’ın nükleer silah elde ettiğini bir hayal edin, neler yapabilir diye?’’ seslendi.

Geçtiğimiz ay Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner tarafından ABD’ye davet edilen Bibi, Beyaz Saray’ın gelmemesi ısrarına rağmen dün ABD’ye gelmişti. Yarın Kongre’de konuşacak olan Bibi’nin gündeminde İran’ın nükleer çalışması yer alacak. İki ülke arasında krize neden olan ziyareti Obama hükümeti çok sert dille eleştirirken, Cumhuriyetçi Partililer İran konusunda Netanyahu’nun poltikasına destek veriyor. Başkan Barack Obama, Netanyahu’nun ABD ziyareti esnasında kendisi ile görüşmeyeceğini daha önce dile getirmişti. Bibi’nin diplomatik tahammülere aykırı şekilde davet edilmesine rağmen ziyaretini gerçekleştirmesine tepki olarak Obama hükümeti AIPAC’in dün başlayan kurultayına beklenilenden daha alt seviyede katılımda bulundu. Daha önce Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı John Kerry’in katılması beklenen AIPAC etkinliğinde her iki isimde yer almadı.

Bibi’ye Obama gibi Demokrat Parti içinden de ciddi tepkiler oldu ziyareti kabul etmesi nedeniyle. Ancak yarın Demokratların Netanyahu’nun konuşmasına nasıl bir tepki verebilecei merak konusu. Bibi de bugün yaptığı konuşmada Demokrat Partililerin yarın muhtemel tepkisini kırabilmek amacıyla zaman zaman alttan alan mesajlar verdi. Bibi, ‘‘Benim konuşmam Başkan ya da onun saygı değer akamına karşı asla saygısızlık değil. Benim her ikisine de büyük saygım var’’ şeklinde konuştu.

Bibi daha sonra, “”Konuştuğumuz gibi,İran rejimi İsrail’in varlığınıı tehdit etmekte, Ortadoğu ülkelerinde ve dünya genelinde terörü ihraç etmekte, geliştirmekte. Ve şimdi nükleer silah yapma kapasitesinde (İran).” sözlerini tamamladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.