Mormon Romney tarih yazdı

Mormon Romney tarih yazdı

Cumhuriyetçi Parti, 6 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçiminde Barack Obama’nın rakibi olacak ismi resmen ilan etti. Massachusetts eyaletinin eski valisi Mitt Romney, Florida’nın Tampa şehrinde gerçekleştirilen Cumhuriyetçi Parti ulusal kurultayında delegelerin oylarını alarak partinin resmî başkan adayı oldu. Mormon Kilisesi’ne mensup olan Romney, iki büyük partiden birinin ilk Mormon başkan adayı olarak Amerikan tarihine geçti.

Ancak Romney’nin aday olarak ilanından sonra salonda geçmiş kurultaylarda yaşananlar kadar büyük coşku yaşanmaması soru işaretlerine neden oluyor. Mitt Romney, modern başkanlık seçimi tarihinde, kamuoyu yoklamalarında en düşük sempati oranına sahip aday olarak da kayıtlara geçmiş durumda.


IMG 7320
Isaac kasırgası nedeniyle ilk gün çalışmaları iptal edilen kurultayın ikinci günü, Cumhuriyetçi Parti açısından yıldızlar geçidine sahne oldu. Bu yılki kurultayın ana konuşmacısı olarak seçilen New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Parti tabanında oldukça popüler valisi Chris Christe konuşmasında tek bir kez bile ismini anmadan Obama’ya yüklendi. Romney’nin, başkan yardımcılığı adaylığı listesinde bulunan Christie’nin gönlünü almak için onu baş konuşmacı yaptığı belirtiliyor. Ancak ulusal kurultay baş konuşmacılığı politik kariyer açısından kilit önemde rol oynayabiliyor. 2004 yılında Illinois senatörlüğüne aday olan Barack Obama, aynı yıl John Kerry’nin ABD başkan adayı seçildiği kurultayın ana konuşmacısı olarak ilk defa politikanın ulusal sahnesine çıkmış ve etkili konuşmasıyla bütün dikkatleri üzerine çekmişti. Türk nüfusun en yoğun olduğu eyaletin valisi Christie’nin de Romney’nin kaybetmesi halinde 2016 başkanlık yarışına katılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Amerikan kamuoyu ise, kurultayın ikinci gününde kürsüye çıkan bir başka ismi konuşuyor. Mitt Romney’nin eşi Ann Romney etkili duygusal mesajlarıyla bir anda ABD’nin en çok konuştuğu isim haline geldi. Kurultayın ikinci gününde salona gelen Mitt Romney ise konuşma yapmayarak, konuşmaları eşi ve eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın arasında oturarak dinledi.


IMG 7335
Kurultay nedeniyle Tampa sokaklarında ama özellikle Times Forum salonu çevresinde alınan sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekiciydi. Mitt Romney’i desteklemeyeceğini belirten Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Ron Paul’un destekçilerinin salona yönelik yürüyüşü ise polis engeliyle karşılaştı. Tampa sokakları ise, kurultay nedeniyle şehre akın eden dev medya ordusu ve politik kalabalığı fırsat bilerek seslerini duyurmaya çalışan kadın derneklerinden, göçmen hakları savunucularına, kürtaj karşıtlarından silah hakkı savunucularına kadar değişik grupların arenasına döndü. Bir grup protestocu ise, Büyük Buhran döneminde evsiz kalanların sığındığı efsanevi çadır kent Hooverville’e atıfla kurdukları 30 çadırlık ‘Romneyville’de günlerdir, Cumhuriyetçi Partinin ekonomi politikalarını protesto ediyor.

Kongreye katılan Cumhuriyetçiler 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için tünelin sonunda ışık görüyor ve umutlu konuşuyor. Mitt Romney Perşembe akşamı siyasi hayatının belki de en kritik konuşmasını yapmaya hazırlanırken, Cumhuriyetçiler için kamuoyunun Isaac’le dağılan dikkatini yeniden celbetmek zor bir uğraş olmaya devam edeceğe benziyor.

IMG 7244
CNN’in siyahi muhabirine ırkçı saldırı

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti kurultayına yaşanan bir ırkçı saldırı gölge düşürdü. CNN adına kurultayı takip eden siyahi kadın haber kameramanına Cumhuriyetçi Partili iki kişi tarafından fındık fırlatıldı. Saldırganlar siyahi muhabire, “Biz hayvanları işte böyle besleriz” diye seslendi. Olay üzerine partililer polis tarafından kongre salonundan çıkarıldı. CNN, konferans görevlileri ile iş birliği içinde olayı ele alarak gerekenin yapıldığını açıkladı. Parti yönetimi de ‘Bu akşam iki katılımcımız üzücü bir davranışa imza atmıştır. Hareketlerinin mazereti yoktur ve kabul edilemez.” açıklaması yaptı.


Buarada Ron Paul taraftarları da kongrenin üçüncü gününde eylemlerinden vaz geçmeyerek Romney’i protesto etmeye devam ettiler. Üçüncü gününde kongrenin Paul taraftarlarının dışında Wall Street Occupy (Wall Street’i İşgal) protestocuları da kendilerini gösterdi. Her bir gösterici başına 10 polisin düştüğü Tampa sokaklarında polis yine protestoculara göz açtırmamayı başardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.