‘Mali uçurum’ savaşının kazananları ve kaybedenleri

‘Mali uçurum’ savaşının kazananları ve kaybedenleri

ABD’de uzun süredir devam eden müzakereler ve tartışmalar sonucunda, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında ‘mali uçurum’ anlaşması ancak yılbaşı gecesi sağlanabildi. Karşılıklı tavizler verilerek gerçekleşen son dakika anlaşmasında her iki taraf da istediğini tam olarak alamadı. Anlaşmayla sonuçlanan süreçte bazı isimler ön plana çıkarken bazıları ise hayal kırıklığına neden oldu.

Mali uçurum sürecinin kazananı ve kaybedenleri ise şöyle:

KAZANANLAR

Başkan Barack Obama: Obama geçmişteki politik çekişmelerden gerekli dersi aldığını ortaya koydu. Mali uçurum tartışmalarının ilk gününden itibaren çizgisini korudu. Özellikle seçimlerde aldığı zafer mali uçurum tartışmalarından da galip çıkacağına olan inancını arttırdı. Nihayetinde bazı tavizler verilmiş olsa da istediğini almayı başardı.

Sanato Azınlık Lideri Mitch McConnell: Senatoda Cumhuriyetçilerin lideri konumundaki McConnell’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yıllardır sürdürdüğü arkadaşlık ilişkisi, mali uçurum görüşmelerinin kaderini değiştirdi. Biden’in sürece dahil olmasını sağlayan McConnell bu adımı atmasaydı büyük bir ihtimalle anlaşma sağlanamayacaktı. Böyle bir sonuç, Amerikalılardan Cumhuriyetçi Parti’ye büyük bir tepki gelmesine sebep olabilirdi. Tecrübeli siyasetçi bu adımıyla partisini de kurtarmış oldu.

Başkan Yardımcısı Joe Biden: Biden mali uçurum görüşmelerine son birkaç gün dahil oldu. Obama yönetiminin mali uçurum tartışmalarındaki liderliğini yaptı. McConnell ile yakın kişisel ilişkisi anlaşma sürecini hızlandırdı. Biden Demokratlar arasında mali uçurumda anlaşmaya en çok katkı sağlayan isim olarak gösteriliyor.

KAYBEDENLER

Başkan Barack Obama: Sürecin kazananı olduğu kadar kaybedeni de olan Obama, mali uçurum tartışmalarını parti kampanyasına benzer bir tarzda ve başarılı götürdü. Sonunda da istediğini aldı. Ancak anlaşma konusunda beklenen etkili adımları atmadı. Obama’dan ülkenin başındaki isim olarak halka büyük ekonomik sıkıntı yaşatabilecek bu sorunun çözümünün son dakikaya bırakmadan çözüme kavuşturması beklenirdi.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner: Mali uçurum tartışmalarından en olumsuz etkilenen isimlerin başında geldi. Sanatoda yıllardan beri Cumhuriyetçi kanadın kilit rollerinde görev yapan Boehner, çözüm adına ortaya bir şey koyamadı. Hazırladığı “B planı” Cumhuriyetçilerden dahi destek görmeyince kendisini tartışmaların dışında buldu. Boehner çok büyük ihtimalle yeni dönemde de Temsilciler Meclisi Sözcülüğü görevini sürdürecektir; ancak bu sürecin kariyerini olumsuz etkilediği bir gerçek.

Kongre: Kongre, Amerikan halkının çözümsüzlükten dolayı kendilerine gösterdiği tepkiyi hak ettiğini ortaya koydu. Kongre üyeleri mali uçurum tartışmalarında çözüm adına kötü bir politika yürüttü. İki taraf da son güne kadar çözüm adına yapıcı adımlar atmadı. Bu haliyle ABD Kongre’si halka gelecek adına umut vermedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.