Mahkemenin kaçak göçmenler ile ilgili kararı karmaşaya kapı araladı

Mahkemenin kaçak göçmenler ile ilgili kararı karmaşaya kapı araladı

Dün kaçak göçmenlere karşı Arizona eyaleti tarafından çıkarılan yasanın bir kısmını iptal eden Yüksek Mahkeme’nin kararı ne eyalet yönetimine ne de federal hükümete yaradı. Mahkeme Arizona eyaletinin çıkarmış olduğu (SB 1070) kanun ile ilgili bazı maddeleri hükümsüz kıldığı kararı 3 karşı 5 oyla kabul etti.

Kamuoyunda “show me your papers” (kağıtlarını göster) olarak bilinen kanun ile polise şüphelendiği şahsa kimlik ve yasal statüsünü sorma hakkı tanıyor.  

Ancak Mahkeme Ariznoa eyalet yöneticilerinin çıkarmış olduğu kanundaki yasal olmayan göçmenlere iş verenler hakkında dava açılması, insanların yasal olduklarına dair yanlarında belgelerini bulundurmaları ile kaçak olan göçmenlerin hapse atılması ve sonrasında sınır dışı edilmesi gibi hükümleri geçersiz saydı.

Yapılacak olan başkanlık seçimlerini yakından ilgilendiren ve oldukça politik açıdan da çok farklı boyutlarda kullanılabilecek olan Mahkeme kararı uzun dönem gündemde olacağa benziyor. Başkan Barack Obama’nın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı yeni düzenleme ile de çelişen Yüksek Mahkeme’nin kararı ülkede göçmenlik konusunda işleri daha da zora sokacağı kesin. Obama’nın açıkladığı uygulama ile ülkeye 16 yaşından küçük gelmiş kimselerin suça karışmamış olmaları durumunda ve 30 yaşından gün almamaları kaydı ile önümüzdeki birkaç yıl içinde green card (yeşil kart) vermeyi vaat ediyor. Yüksek Mahkeme ise polise kaçak göçmenlere şüphelendiği şahıslara yasal statüsünü sorma ve tutuklama yetkisi tanıyor.

Kaçak göçmenlerin yasallığı, sınır dışı edillip edilmeyeceği bugüne kadar tam anlamıyla federal hükümetin yetkisi altındaydı. Yüksek Mahkeme’nin kararı Arizona eyalet yöneticilerini hayal kırıklılığına uğrattığı tam söylenemez. Yüksek Mahkeme’nin kararı kaçak göçmenler konusunda yetkiyi federal yönetime veren kanunların altını oymuş görünüyor. Bugüne kadar federal yönetim kaçak göçmenlerin statüsü ile ilgili yerel yönetimlerin aldığı kararları durdurma yetkisine sahipti. Yüksek Mahkeme kararı ile kaçak göçmenlerin durumları daha da karmaşık hale getirdi. Bu konuyu sayfalarına taşıyan Washington Post gazetesi de karar ile eyalet kanunlarının federal kanun önüne geçmesinden dolayı son derece sıkıntılı bir durumun oluştuğuna dikkat çekti. Bu durumun diğer eyaletlere de örnek teşkil edebileceğine dikkat çeken Washington Post gazetesi bunun da eyalet ile federal yönetim arasında yetki kargaşasına yol açaacağının altını çizdi.

Mahkeme’nin kararı anayasa hükümlerine aykırı olması yönünle de eleştiriliyor. Zira eyalet kanunları federal kanunlardan üstün, öncelikle veya çelişmesi sözkonusu olamaz diye hükmü geçrsiz hale getirmiş oluyor.

court 2
IRKÇILIĞA KAPI ARALAYACAK BİR KARAR

Ayrıca bu madde ırkçılık kapısını aralaması yönüyle de kamuoyunda ciddi şekilde eleştiriliyor. Başta insan hakları savucuları ile göçmen dernekleri insanların görüntülerinden dolayı şüpheli olarak algılanmasının ırkçılık olduğu görüşünde.

Kaçak göçmenlerle mücadele için eyalet kongresi tarafından onaylandıktan sonra yürülüğe giren SB 1070 sayılı kanuna imza atan Arizona’nın Cumhuriyetçi Valisi Jan Brewer, Yüksek Mahkeme’nin kararını “Arizonalıların zaferi” olarak yorumladı. Vali, kanun ile polisin ırkçılığa yol açabilecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğini iddia etti.

Başkan Barack Obama ise kararı polise ırkçı bir görünüm vrmesi hasebiyle eleştirdi. Obama yazılı açıklamasına, “Hiçbir Amerikalı bugüne kadar asla görünümlerinden dolayı şüpheli olarak yaşamamıştır” dedi.
Obama hükümeti Arizona yönetimi ile araya mesafe koyuyor. Obama hükümeti tarfaından bugün yapılan açıklamada kararın Arizonalılara bir yarar sağlamayacağı ifade edildi. Adalet Bakanlığı açtığı yeni telefon hattı ve elektronik posta adresi ile Arizona’daki uygulamdan doğacak insan hakları ihlaline maruz kalan kişilerin müracaat etmelerini istedi. Adalet Bakanlığı ayrıca hakları ihlal olacak kimselerin haklarını aramalarına da yardımcı olunacağını duyurdu.

Mahkeme polise kimlik sorma ehliyeti tanırken kaçak durumda olan bir göçmeni sınır dışı edememesi yine federal ile yerel yönetimi karşı karşıya getirecek bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Arizona Kamu Güvenliği Depratmanı ve Arizona Polis Birliği Şefliği de eyalet savcısına yazdıkları dilekçede görev tanımlarının net olarak kendilerine bildirilmesini istedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.