Kongre’den Obama’ya ‘Erdoğan’dan kaygılıyız’ mektubu

Kongre’den Obama’ya ‘Erdoğan’dan kaygılıyız’ mektubu

ABD’li milletvekilleri Başkan Barack Obama’ya Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylem ve eylemleri ile demokratik kurumları tehdit ettiğini dile getirdikleri bir mektup gönderdi. Milletvekilleri, Başbakan’ın seçimi ‘haksız bir şekilde etkileme’ çabası içinde olabileceğini ifade etti.

6 Ağustos günü gönderilen mektupta, Obama’ya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşmesi için harekete geçmesi çağrısı yaptı. Erdoğan’ın Türkiye’de demokratik kurumları tehdit etmesinin kendilerini endişelendirdiğini belirten milletvekilleri, ‘‘Türkiye’de demokratik kurumların canlılığı Türk hükümeti tarafından tırmanan söylem ve eylemleri ile tehdit ettiğine dair ciddi kaygılarımızı ifade etmek için bu mektubu yazıyoruz’’ denildi.

Beyaz Saray yönetiminden Türkiye’de insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulması adına açıkça tavrını ortaya koymasını isteyen milletvekilleri, ‘‘Amerika Birleşik Devletleri’nden, özgür ve adil bir seçimi desteklediğini açıklamasını ve Türk hükümetini seçim sonuçlarına saygı duymaya teşvik etmesini talep ediyoruz.’’ ifadelerine yer verildi.

Erdoğan’ın giderek otoriterleştiğine vurgu yapılan mektupta şu ifadeler kullanıldı:

‘‘Bildiğiniz gibi, Türkiye son yıllarda rahatsız edici bir dizi değişiklik geçirdi. Başbakan Erdoğan, izlediği ideoloji ile otoriter ve anti-demokratik yöntemlerle siyasi muhaliflerini boğucu, tahrik eden çeşitli politikalar izledi. Ağustos seçimleri, Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanlığı seçimi olacak ve hem Ortadoğu hem Türkiye için ciddi önem ifade ediyor. Başbakan Erdoğan’ın geçmişi göz önüne alındığında, biz onun ve hükümetinin haksız bir şekilde seçimi etkilemeyi ve Türk seçmenlerin meşru demokratik iradesini bastırmayı isteyebileceğinden endişeliyiz.’’

Obama’dan Türk hükümetini özgür ve şeffaf bir seçime gitmesi yolunda cesaretlendirmesini talep eden milletvekilleri, ‘‘Bizler sizden  Türk hükümetini halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duyması için teşvik etmenizi istiyoruz. Türk hükümeti demokratik değerleri korumak, vatandaşlarının hak ve özgürlüğüne saygı duymalıdır’’ dedi.

Geçtiğimiz hafta da ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu eşbaşkanları Başbakan Erdoğan’a bir mektup göndererek son zamanlardaki sert söylemlerine yönelik kaygılarını dile getimişti. Bu ABD Kongresi’nden son bir haftada Başbakan Erdoğan hakkında duyulan kaygıları içeren  ikinci mektup oldu.

Obama’ya gönderilen mektuba imza atan 16 ismin çoğunluğu Türkiye Dostluk Grubu üyelerinden oluşuyor. Mektubu imzalayan milletvekillerinin ismi şöyle: Todd Rokita, Ron Barber, Susan Brooks, Andre Carson, Doug Collins, Tammy Duckworth, Trent Franks, Paul Gosar, Ralph Hall, Andy Harris, Daniel Lipinski, Luke Messer, Bobby Rush, Loretta Sanchez, David Schweikert ile Kyrsten Sinema.  Mektubun orjinali:

Mek1 Mek2

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.