Kongre onaylarsa Guantanamo önümüzdeki hafta kapanacak

Kongre onaylarsa Guantanamo önümüzdeki hafta kapanacak

11 Eylül saldırılarının ardından ABD sınırları dışında kurulan Guantanamo (Gitmo) Hapishanesi, Kongre karşı çıkmadığı takdirde önümüzdeki hafta kapanacak.

Pentagon, Kongre üyelerini ikna edebilirse Gitmo hapishanesini kapatmak için gerekli planı hazır. Buna göre Guantanamo da bulunan mahkumlar büyük ihtimalle Colorado eyaletinde bulunan bir federal hapishaneye transfer edilecek.

Burası için eğer bir itiraz sözkonu olursa Sourth Carolina ile Kansas eyaletlerinde de Gitmo tutukluları için alternatif hapishaneler olarak teklif edilecek. Colorado eyaletinde toplam 3 hapishanenin Gitmo tutukluları için uygun şartlar barındırdığı da planda yer aldı.

AP haber ajansının geçtiği habere göre Gitmo’da bulunan tutuklular ilk planda Colorado eyaleti Centennial  yerleşim birimindeki ıslah merkezine (federal hapishane) nakledilecekleri belirtildi.  

Guantanamo’nun kapanmasına Kongre’de karşı çıkacak muhtemel senatör ve milletvekillerini Obama hükümeti, başka ülkelere güven içinde transfer edilemeyecek olan mahkumların ABD sınırları içinde bir hapishaneye transfer edilmesi ile ikna etmeye çalışacağı belirtildi.

Pentagon yetkilileri mahkumların ABD sınırları içinde sevk edilebileceği hapishaneleri inceleyerek konu hakkında detaylı bir çalışma yaptığı da kaydedildi. Pentagon’un incelemeleri sonunda mahkumlar Colorado eyaletinin yanı sıra South Carolina, Kansas eyaletlerinde bulunan hapishanelere de gönderebileceği rapor edildi.

Planda toplam 7 hapishane teklif ediliyor tutuklular için. Gitmo mahkumlarının sevk edileceği hapishaneler de Pentagon, aday hapishanelerde askeri bir heyetin konuşlandırılması, güvenlik, mahkum başına maliyet, sağlık koşulları gibi unsurları dikkate alarak hazırladığı belirtildi.

AP konuşan ve ismini açıklamayan bir yetkili, mahkumların sevk edileceği hapishanenin hangisi olacağı Kongrenin izni ile belirleneceğini söyledi.

11 Eylül terör saldırılarının sonrasında ABD sınırları dışında kurulan Guantanamo hapishanesi, uzun yıllardır Washington’un insan hakları örgütleri tarafından eleştirilmesine neden oluyordu. Terör şüphesi ile gözaltına alınanlar Guantanamo da uzun yıllar mahkemeye çıkarılmadan tutulması nedeni ile uluslararası arenada ABD’nin insan haklarını ihlal ettiği yönünde eleştiriler almasına yol açıyor.

GUANTANAMO DA HALA 112 TUTUKLU BULUNUYOR

Guantanamo da bugün 112 tutuklu bulunuyor. Bunların 53’ünün başka ülkelere transfer edileceği kaydedildi. Geriye kalan 59 tutuklu ise içlerinde 11 Eylül saldırıları ile direkt bağlantıları olduğu ileri sürülen Ted Kaczynski ile Zacarias Moussaoui Kongre’nin onay vermesi durumunda Colorado eyaletine gönderilecek.  Tehlikeli mahkumların başlıca gönderildiği Colorado eyaletinin Florence yerleşkesindeki Supermax adlı hapishanesi ‘Rocki’nin Alcatraz’ı’ olarak ün yapmış durumda.

ABD SINIRLARI İÇİNE NAKİLLERİ TUTUKLULAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Mahkumların ABD sınırları içinde bir hapishaneye transfer edilmeleri çok önemli. Guantanamo ABD sınırları içinde olmadığı için burada tutuklular süresiz bir şekilde mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutulabiliyor. ABD sınırları içinde bir hapishanede devletin hiçbir tutukluyu Anayasa’sı gereği süresi gözaltında tutuma yetkisi yok. Yine ABD sınırları içinde her mahkumun, tutuklunun temel insan haklarının ihlaline izin verilmiyor.  

Guantanamo’dan ABD’ye transfer olan mahkumların yargılanmaları aşamasında da devletin bu kimselere avukat temin etme zorunluluğu bulunuyor.

OBAMA BU DEFA SIKI BİR PLANLA GELİYOR

Beyaz Saray’da son yılına giren Başkan Barack Obama, 2008 yılındaki başkanlık seçim çalışmalarında Guantanamo’yu seçilmesi durumunda kapatma sözü vermişti. 2010 ve daha sonraki yıllarda Guantanamo’nun kapanması için bir kaç defa girişimde bulunan Obama, Kongre’de Cumhuriyetçilerin muhalefet engelini aşamamıştı. Ancak Başkan Obama, görev süresi bitmeden sözünü yerine getirmede bu defa kararlı görünüyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki İç Güvenlik Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Milletvekili Michael McCaul, Başkan’ın bu defa işi çözmede kararlı bir planla Kongre’ye geleceğini söyledi. McCaul, Obama hükümetinin Gitmo’nun kapanması için bu defa ciddi hazırlık yaptığı ve muhtemelen de muhalefete fazla bir itiraz hakkı bırakmayacağını dile getirdi.

Guantanamo’nun kapanmasını savunan ender Cumhuriyetçiler’den birisi de Senatör John McCain. Vietnam savaşı yıllarında esir düşmüş olan Arizona Senatörü McCain, Pentagon’un Guantanamo’yu kapatma planında da yardımcı olduğu ifade ediliyor.

Geçtiğimiz hafta bir programda McCain, ‘‘Altı buçuk yıldır hükümete Guantanamo’yu kapatmak istiyorsanız planla gelin. Plan olmazsa Kongre’nin bunu onaylamasını beklemeyin diye hep söyledim. Uygun bir plan olursa Kongre buna onay verir’’ diye konuşmuştu.

Cumhuriyetçi Parti’nin Colorado Senatörü Cory Gardner, Guantanamı tutuklularının eyaletine transferine karşı olduğunu açıkladı. Senatör, Obama’nın seçim kampanyası sözünü yerine getirmesinden başka amacı olmayan bu planda Colorado eyaletinin tehlikeli mahkumlara ev sahipliği yapmayı istemediğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.