Kerry’den demokrasi ve basın özgürlüğü vurgusu

Kerry’den demokrasi ve basın özgürlüğü vurgusu

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme öncesi yaptığı ortak açıklamada, Türk mevkidaşı ile ‘tipik’ ABD – Türkiye gündemini ele alacaklarını söyledi. İki ülkenin demokrasilerini güçlendirmek için çalışması gerekiğini kaydeden Kerry, ifade özgürlüğü, bağımsız yargı ve özgür basın gibi konuların önemine vurgu yaptı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile bir araya geldi. İkili görüşme öncesi ortak basın toplantısı düzenlendi.

İlk sözü alan Kerry, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı ve görüşmede ele alınacak konuları değerlendirdi. Konuşmasında Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere öncelik veren Kerry, görüşmede demokrasi ve insan hakları konularının de ele alınacağını vurguladı. Kerry, “İfade özgürlüğü ile bağımsız yargı ve özgür basın gibi ülkelerimizin anayasasında da yüceltilen temel hak ve sorumluluklar dahil olmak üzere demokrasilerini güçlendirmek için çalışılması Türkiye ve ABD’nin yararına olur” dedi.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelenin görüşmenin ana başlıklarından biri olacağını kaydeden Kerry, “Ben ve Mevlüt sadece 3 ay önce Londra’da IŞİD ile mücadele toplantısında görüştük. O zamandan bu yana IŞİD sayısız yenilgi aldı. Ancak daha fazlası yapılması gerekiyor. Bunun farkındayız ve yapmakta kararlıyız. IŞİD’i Irak’tan ve nihayetinde Suriye’den ve terör için tutunma noktası yapmayı amaçladığı her yerden geri püskürtmek için gereken herşeyi yapmaya kararlıyız” dedi.

IŞİD ile mücadelede gelecek aylarda daha fazlasının yapılacağını ve bu mevzunun görüşmede ele alınacağını kaydeden Kerry, “IŞİD’in giderek artan bir baskı altında olduğu, lider biriminin zayıflatıldığı, mali kaynakların daraltıldığı, nefret ideolojisinin itibarının düşürüldüğü açık” diye konuştu. Kerry, IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin önemine dikkat çekti. IŞİD’in zayıfladıkça yeni savaşçı bulma arayışına girdiğini belirten Kerry, sınır güvenliğinin sağlanmasına yönelik çabaların iki katına çıkarılması gerektiğinin vurguladı. Türkiye’nin bu yönde attığı adımlara değindi.

Kerry ne ABD’nin ne de Türkiye’nin İran’ın nükleer silah edinmesini kabul edemeyeceğini söyledi. İki ülkenin Tahran yönetiminin bölgede terörizm ve diğer istikrar bozucu eylemlere desteği konusunda benzer kaygıları paylaştığını belirtti.

EĞİT-DONAT VE MÜLTECİLER

Türkiye’nin geçtiğimiz şubat ayında ABD’nin öncülük ettiği eğit-donat programına ev sahipliği yapmayı kabul ettiğine dikkat çeken Kerry, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik yardımlarından övgüyle bahsetti.

ABD’nin Türkiye’nin cömertliği ve yardım çağrılarından memnuniyet duyduğunu kaydetti. ABD’nin son 4 yılda bölgeye 3.7 milyar dolarlık yardım gönderdiğini bunun 250 milyon dolarının Türkiye’deki yardım faaliyetlerine harcandığını belirtti.

KIBRIS MESELESİ

Kıbrıs meselesinin de gündemlerinde olduğunu belirten Kerry, “ABD ve Türkiye, adanın iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon olarak birleştirmesi için Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde yürütülen müzakereleri destekliyor” dedi. 2015 yılında gerçek ve kalıcı ilerlemenin sağlanacağına inandığını belirten Kerry, meselenin çözümünün bölge ve Kıbrıslılar için olumlu olacağını dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Kerry, ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin son 10 yılda iki katına çıktığını söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi adına daha fazlasının yapılacağına inandığını kaydetti.

“TÜRKİYE-ABD STRATEJİK İLİŞLİLERİ ÖNEM KAZANDI”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölge adına kritik bir dönemden geçildiğini ve Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin bugün geçmişe kıyasla çok daha zaruri olduğunu kaydetti. Görüşmede, IŞİD’in yanı sıra Yemen, Suriye, Ukrayna ve Kıbrıs meselelerini ele alacaklarını dile getirdi.

Kıbrıs’ta bu yıl çözüme ulaşmayı istediklerini belirten Çavuşoğlu, “2015 yılı içinde çözüme ulaşmayı umut ediyoruz. Türkiye ve KKTC’nin çözüm için siyasi iradesi var ve müzakere masasında bekliyoruz” dedi. Çavuşoğlu söz konusu siyasi iradeyi ABD tarafında da gördüklerini ifade etti.

Enerji güvenliği ve terörle mücadelenin de görüşmede ele alınacağını kaydeden Çavuşoğlu, özellikle Suriye ve Irak’ta IŞİD ve diğer terör grupları ile mücadele edilmesi ve kökünün kazınması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE YABANCI SAVAŞÇILARIN TRANSİT ÜLKESİ

Yabancı savaşçı akışının da önlenmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin yabancı savaşçıların transit ülkelerinden biri olduğunu ve söz konusu savaşçıların geçişinin engellenmesi için elinden geleni yaptığını dile getirdi.

Bu yöndeki çabaları anlatan Çavuşoğlu, 12 bin 800 kişiye giriş yasağı getirildiğini, 1300 yabancı savaşçının ise sınır dışı edildiğini belirtti. Çavuşoğlu, “Daha iyi işbirliğine ihtiyacımız var. Daha vakitlice bilgi ve istihbarat paylaşımına ihtiyacımız var” dedi. Bu konuda ABD ile mükemmel bir işbirliği içinde olunduğunu vurguladı. Ortak basın toplantısında ne Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ne de John Kerry’nin 1915 olaylarına ve Ermenistan meselesine değinmemeleri dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.