Kerry, Senato’da İran nükleer anlaşmasını savundu

Kerry, Senato’da İran nükleer anlaşmasını savundu

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmayı savundu.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Hazine Bakanı Jack Lew ve Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Kongresi Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturumda senatörlerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Kerry, görüşmelerin sadece ABD ile İran arasında olmadığına ve Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya’nın da uzman heyetleri ile müzakerelerde yer aldığına dikkat çekti. Müzakerelerin en başında ‘iyi bir anlaşma’ dışında hiçbir şeçeneği kabul etmeyecekleri konusunda çok açık olduklarını kaydeden Kerry, daha iyi bir anlaşma yapılabileceği yönündeki eleştirleri “fantezi, basit ve sade” şeklinde nitelendirdi.

Kongre’nin İran ile anlaşmaya onay vermemesinin olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Kerry, “Sonuç ABD’nin ulaştığımız tüm kısıtlamaları terketmesi olacak.” dedi. Anlaşmanın iptali halinde İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini eskisinden daha hızlı bir şekilde sürdürmesine ‘yeşil ışık’ yakılacağını kaydeden Kerry, “Engel olduğumuz herşey tekrar meydane gelecek.” şeklinde konuştu.

Kerry, İran’ın tüm tesislerinin istenildiği an ve zamanda denetlenebileceği manasında ABD’li politikacılar arasında sıkça kullanılan “her yere her an” (anywhere, anytime) şeklinde bir ifadeyi kendisinin hiçbir zaman dile getirmediğini ve bunun müzakerelerde gündeme gelmediğini sözlerine ekledi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın gerçerli olabilmesi için ABD Kongresi’nin iki kanadının (Senato ve Temsilciler Meclisi) onayından geçmesi gerekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.