Kerry: Obama BM raporunu bekleyip beklememe konusunda karar vermedi

Kerry: Obama BM raporunu bekleyip beklememe konusunda karar vermedi

Dışişleri Bakan John Kerry, Başkan Barack Obama’nın Suriye ile ilgili Birleşmiş Milletler raporunu bekleyip beklememe konusunda karar vermediğini söyledi.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile Paris’te bir araya geldi. Görüşme sonrası basının karşısına geçen iki bakan, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Fabius ve Kerry, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığından “emin olduklarını” ve askeri müdahale konusunda “desteğin arttığını” ifade etti. Basın toplantısında konuşan Fabius, “Bütün kanıtlar Beşar Esad’ın kimyasal saldırının sorumlusu olduğunu gösteriyor. Kararlı ve ölçülü bir müdahale gerekiyor. ABD ve Fransa bu konuda yan yanalar. Askeri müdahale siyasi bir çözüm ile çelişmiyor. Bu durum aksine, siyasi çözümün önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

Fransız Dışişleri Bakanı, müdahalenin birçok ülkenin desteğini aldığını belirterek, “Müdahaleye geniş destek veriliyor ve bu destek artıyor. Sekiz G8 ülkesinden yedisi ve G20’nin on iki üyesi görüşümüzü paylaşıyor. Bu sabah ise AB’nin 28 üyesi bazı temel fikirlere desteklerini bildirdiler” şeklinde konuştu.

“Sınırlı ve odaklı” bir müdahale gerektiğini belirten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, “50 yıl önce bu silahların bir daha asla kullanılmamasını istedik. Bugün Beşar Esad’ın bu kırmızı çizgiyi aştığından eminiz” açıklamasını yaptı.

Kerry, “21 Ağustos’ta askerler değil, yüzlerce çocuk ve aileleri, masum insanlar hedef alındı. Bu konuda şüphe yok. Ve bunu yeniden yapma imkanına sahipler. Esad sessiz kalıp kalmayacağımıza bakıyor. Bu katliam karşısında kayıtsız kalamayız. Sınırlı ve etkili bir yanıt vermeliyiz” dedi.

 

ABD Başkanı Barack Obama adına Fransa’ya, müdahale kararı konusunda ABD’nin yanında yer almasından dolayı teşekkür eden Kerry ayrıca, Obama’nın müdahale için BM uzmanlarının sonuçlarını bekleyip beklemeyeceği konusunda henüz kararını vermediğini belirtti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.