Kerry: Bazıları Esed’i devirmek için baştan savma işler yaptı

Kerry: Bazıları Esed’i devirmek için baştan savma işler yaptı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçmişte bazı kişilerin Esed’in devrilmesini çok önemli bulduğunu ve bu amaçla farklı gruplara para yardımı yaptığını söyledi. Bu sürecin özensizce yürütüldüğünü ifade eden Kerry, meselenin daha tehlikeli bir şekil almasıyla bu insanların durumu anlayıp geri adım attığını savundu.

Dışişleri Bakanı John Kerry, CNN’de Christiane Amanpour’a konuştu. Kerry, koalisyon güçlerinin desteğiyle IŞİD’e karşı yapılan operasyonların henüz ikinci gününde olduğunu ve bunun sürdürüleceğini ifade etti.

Koalisyona katılan ülkelerin IŞİD’le savaşmaya hazır olduğunu hava operasyonu ile kanıtladığını ifade eden Kerry, Başkan Barack Obama’nın da katılımıyla dün bu ülkeler ile samimi görüşmeler yaptıklarını aktardı. Kerry, “Bunu yapmakta kararlılar çünkü bunlar her devlete karşı tehdit oluşturuyor. Bunu görüyorlar.” dedi. IŞİD’in aynı zamanda ülkelerin geleceklerine ve meşruiyetine yönelik tehdit oluştuduğunu belirten Kerry, IŞİD ile mücadelenin mevcut terörizm ile mücadele çabalarının çok daha ötesinde olduğunu dile getirdi.

Amanpour’un “Para yardımlarını keseceklerinden emin olabilecek misiniz?” sorusu ile karşılaşan Kerry, bu problemin Esed’i devirmek için farklı gruplara yapılan para yardımları ile başladığına işaret etti. Kerry, “İlk başlarda çabalar Esed’i bulunduğu makamdan kaldırmak üzerineyken, önemli olanın Esed’i devirmek olduğu hesabını yapan bazı kişiler vardı. Bunu yapmak istediklerini söylüyorlardı. Bu maalesef farklı gruplara para yardımı sağlanması ile sonuçlandı. Samimi bir şekilde ifade edecek olursam bu baştan savma bir süreçti. Gerekli olan koordineli ve dikkatli girişimleri sağlamıyordu.” şeklinde konuştu.

Sonrasında bu para yardımlarına ciddi bir şekilde odaklanıldığını vurgulayan Kerry, “Bu gruplara yönelik devletlerden gelen yardımların kesildiğine inanıyorum.” dedi. Buna rağmen bazı ülkelerde hala bireylerden gelen yardımların söz konusu olduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.